Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Bouwen en investeren in de sector"

Voor het Uien magazine ging de Groot en Slot in gesprek met vier professionals over het investeren in de uiensector.

Jan Kamp - De Groot en Slot
In de voor het grootste gedeelte mengluchtbewaring van De Groot en Slot liggen allemaal kleine partijen veredelingsmateriaal. Het gaat hier om heel veel kleine partijen uien of sjalotten: van soms maar enkele vierkante meters in plastic bakken op pallets tot wat grotere partijen in kuubskisten.

© De Groot en Slot

Met name voor de genetische groepen die minder lang bewaarbaar zijn, is gekozen voor een bewaarcel met een condensdroogsysteem. Alhoewel we meer spreken van een condensbewaarsysteem, vertelt Jan Kamp. „Het gaat nu stukken beter dan voorheen met het reguliere droogsysteem met luiken."

Kamp verzorgt al ruim 25 jaar de droging en bewaring bij De Groot en Slot. Hij denkt dat zijn bewaring een aantal periodes per jaar tot één van de slechtste bewaringen van Nederland behoort, omdat er dan een wens is vanuit de veredelaars om meer verschillen in de partijen te creëren, bijvoorbeeld in kiemrust, hardheid of huidvastheid. Want door de uien of sjalotten van tevoren 'te pesten' met diverse klimaten, kan er beter beoordeeld worden en kunnen de juiste uien of sjalotten worden geselecteerd om mee verder te veredelen, zegt hij.

Jaron Roosjen - Akkerbouwer in Eeserveen
In het Drentse Eeserveen boert Jaron Roosjen samen met zijn ouders. Voor het tweede jaar op rij telen ze uien. Afgelopen jaar hebben de uien even in een noodboxje gelegen waarna ze verkocht zijn. Dit jaar worden de uien opgeslagen in de nieuwe bewaarloods waar plaats is voor viermaal 600 ton losgestort product.

© De Groot en Slot

Waar in eerste instantie het idee bestond om met bovengrondse ventilatiekokers te werken, is er toch voor een roostervloer gekozen, vertelt Roosjen. Dit levert vooral veel gemak en werkplezier op. Door inlegstukken in de vloer is het ook mogelijk om bijvoorbeeld eerstejaars plantuien of graan te drogen, zegt hij.

Door een stage-ervaring in Canada en te praten met collega boeren die onlangs nieuw gebouwd hebben, is er ook voor gekozen om een grote werkruimte te creëren tussen de vier gespiegelde cellen in. Deze werkruimte bedraagt 18 bij 30 meter, genoeg ruimte dus om binnen te laden en te lossen, vertelt de Drentse akkerbouwer. Zijn verloofde Annika voegt hierbij toe dat het ook erg geschikt is om een bruiloft te vieren, die komende zomer plaats gaat vinden.

Jacobine van der Knijff - Akkerbouwer in Zeewolde
Jacobine van der Knijff runt samen met haar man, broer, zus en ouders Knijff Agro BV in Zeewolde. Voorheen werden op verschillende plekken schuren gehuurd voor de opslag van aardappelen en uien. Vanaf dit seizoen kunnen de akkerbouwers het merendeel van hun oogst opslaan in eigen beheer.

© De Groot en Slot

De nieuwe bewaring heeft ruimte voor 2.500 kisten en 4.000 ton los gestort product. Het product wordt droog geblazen door 48 frequentiegeregelde ventilatoren. De eerste uien van het ras Hybing zijn op 2 september binnen gereden, de Hyfive kwam als laatste binnen, op 16 september.

De eerste twee weken hebben de ventilatoren volop gedraaid, 80 procent. Daarna zijn ze teruggeschroefd naar 60 procent vermogen. "Eigenlijk hebben we wat overcapaciteit, maar we vinden het belangrijk dat je ook in moeilijke jaren het product goed droog krijgt", vertelt Van der Knijff. „Aangezien je ze toch kan terugdraaien, kost het nu ook geen extra stroom." Omdat er nog geen vaste stroomaansluiting voor de nieuwbouw aanwezig is, zijn we heel blij met de 200 kW accu in combinatie met de zonnepanelen, vervolgt de akkerbouwer. „Dat scheelt aanzienlijk in het dieselverbruik. Als de accu leeg dreigt te raken en nog maar 20 procent vol is, schakelt het aggregaat erbij aan. Door gebruik te maken van de opgewekte zonne-energie en de stroomaansluiting van de bestaande schuur kunnen wij de accu voeden. Tot op heden is het aggregaat nog niet heel vaak aan gegaan."

Roman Sauer - Akkerbouwer uit Erfstadt (Duitsland)
Op het akkerbouwbedrijf van Roman Sauer uit het Duitse Erfstadt worden gele, rode en roze uien geteeld. Sauer teelt zowel voor de Duitse retailmarkt als de exportmarkt. „Het doel is de uien lang op te slaan, zodat we de volatiliteit in de markt kunnen tegengaan. Als zich vroeger in het seizoen kansen aandienen, is dat prima, maar zo hebben we altijd de mogelijkheid om te bewaren."

© De Groot en Slot

Sauer bouwde recent een gloednieuwe bewaarloods. „We hebben voor een kistenbewaring voor 5.000 kisten gekozen, zodat we onze verschillende producten apart en toch flexibel kunnen opslaan", zegt hij. „Dit komt ook de kwaliteit ten goede. Daarnaast hebben we andere loodsen waarin we het product los gestort in bulk kunnen opslaan."

Voor de ventilatie en een koelunit werd samengewerkt met verschillende bedrijven. Er werd gekozen voor een condens- droogsysteem zonder buitenlucht. „Op die manier kun je steeds drogen, koelen of verwarmen zonder afhankelijk te zijn van de weersomstandigheden buiten", aldus Sauer.

Speciaal aan deze bewaring is dat de kisten zeven hoog worden gestapeld, iets wat in Duitsland niet gebruikelijk is. Om capaciteit te halen met het vullen van de kisten investeerde Sauer ook in een kistenvuller. „We zijn heel blij met de nieuwe bewaarloods. Het hele project vraagt veel energie; de volgende investering is een fotovoltaïsch (zonnepanelen) systeem van ongeveer 2.15 megawatt, om zelfvoorzienend te zijn van stroom", besluit hij.

Bron: Uien Magazine, De Groot en Slot