Op 9 april verhoogden de Verenigde Staten de invoerheffingen op Europese producten tot 20%, zoals eerder aangekondigd door president Donald Trump. Voorheen gold al een basistarief van 10% op alle geïmporteerde goederen. Binnen de groente- en fruitsector wordt vooral knoflook zwaar getroffen, gevolgd door uien.
Spanje is de grootste producent en exporteur van knoflook in Europa. De VS is na de EU de belangrijkste afzetmarkt voor verse Spaanse knoflook, met ongeveer 22.000 ton geëxporteerd in 2024, ter waarde van bijna €70 miljoen. Voor bewerkte knoflook (gepeld of in poedervorm) is de VS zelfs de grootste markt, zowel in volume als in waarde. Voor Spaanse uien staat de VS op de vijfde plaats qua exportbestemming.
© Anna1311 | Dreamstime
"Er heerst grote bezorgdheid in de sector over de schade die deze tarieven zullen toebrengen aan de Spaanse knoflookexport naar de VS", zegt Luis Fernando Rubio, directeur van de Spaanse vereniging van knoflooktelers en -handelaren Anpca. "We hebben deze markt jaren geleden veroverd en zagen een groeiende trend in de export, mede doordat Amerikaanse consumenten de kwaliteit en voedselveiligheid van Spaanse knoflook waarderen."
Hoewel Chinese knoflook een tarief van 104% krijgt, benadrukt Rubio dat de Spaanse knoflook met 20% alsnog een achterstand heeft. "De teeltkosten van Chinese knoflook zijn verwaarloosbaar vergeleken met die van Spaanse knoflook. Daardoor zal onze knoflook met dit tarief een veel hogere prijs hebben op de Amerikaanse markt."
Bovendien blijft het vrijhandelsverdrag tussen Mexico, de VS en Canada (T-MEC) van kracht voor knoflook, waardoor Mexicaanse knoflook geen invoerrechten betaalt. Argentijnse en Peruaanse knoflook, ook concurrenten van Spanje, krijgen slechts 10% tarief en hebben lagere teeltkosten. "Hierdoor komt Spaanse knoflook in een nog nadeligere positie", aldus Rubio.
De Europese knoflooksector kampt al met uitdagingen door lagere opbrengsten en stijgende teeltkosten, zoals besproken tijdens de recente bijeenkomst van de Europese Knoflookcontactgroep in Chabrillan, Frankrijk. "We hebben moeite om rendabel te telen door beperkingen in het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen tegen plagen en ziekten. De opbrengsten dalen en de kosten per kilo stijgen. Zelfs de hogere verkoopprijzen, zoals nu het geval is, compenseren niet het verlies in volume", legt Rubio uit.
Hierdoor importeert Spanje steeds meer knoflook uit derde landen, ondanks dat de kwaliteit en voedselveiligheid soms onderdoen voor het Spaanse product. "Europese knoflooktelers vragen zich af hoelang ze deze situatie nog volhouden. Als ze niet winstgevend is, stopt de teelt", waarschuwt Rubio. In 2024 daalde het Spaanse knoflookareaal naar 22.753 hectare, vergeleken met 24.889 hectare in 2023. Voor 2025 wordt een lichte stijging van 5% verwacht, naar 23.956 hectare, maar dit blijft ver onder het niveau van vier jaar geleden.
Voor meer informatie:
Luís Fernando Rubio
ANPCA
Plaza Arrabal del Coso, s/n. Aptdo. 66
16660 Las Pedroñeras (Cuenca) – Spanje
info@anpca.es
www.anpca.es