Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Vraag naar robots binnen de biologische sector neemt toe

"We willen gewoon mooie dingen maken"

Tholen - Andela Techniek & Innovatie uit Nagele is gespecialiseerd in machinebouw ten behoeve van onder andere de biologische landbouwsector. Het team van Andela Techniek & Innovatie levert maatwerk en vindt het belangrijk de wensen van de klant te vertalen naar innovatieve oplossingen. Bas: "Mijn vader, Paul Andela, komt van een boerderij. Als kind was hij al met techniek bezig. Het boeren vond hij wel aardig, maar de machineontwikkelingskant, dat was zijn passie. Wat hij in zijn hoofd heeft, kan hij maken. Ik ben net andersom, ik moet het eerst zien, uitwerken op basis van tekeningen en dan bouwen." Bas heeft na zijn studie Werktuigbouwkunde in Rotterdam, meteen de stap naar het familiebedrijf gemaakt. "Mijn vader is echt de 'Willy Wortel' van de familie, hij is praktisch, ik kies vaak wat meer de theoretische benadering. Die combinatie maakt ons zo succesvol."

© AndelaVader en zoon samen met hun team op afstand de beste als het om innovaties gaat

Mooie dingen maken
Andela groeit sinds 2021 snel, de omzet neemt significant toe. "We hebben vorig jaar een nieuwe productieloods gebouwd en daar dreigen we nu al weer uit te groeien." De oorzaak van de hun groei komt volgens Bas omdat zij een bedrijf hebben waarin iedereen met heel veel betrokkenheid werkt. "We willen mooie dingen maken, machines die innovatief zijn, die het probleem van de boer oplossen en daadwerkelijk werken in de praktijk." De groeiende vraag komt vanuit de biologische landbouw en steeds meer vanuit de gangbare. "We zien dat beide sectoren dichter bij elkaar komen. Het middelenpakket voor gangbare boeren dunt steeds verder uit, waardoor zij naar andere oplossingen moeten zoeken."
Zij constateren die voorzichtige symbiose ook als het gaat om de machine-innovaties en de bouw daarvan. "We hebben wiedrobots ontwikkeld voor de biologische markt, waar ook de gangbare landbouw interesse in begint te krijgen." Het is een breed assortiment aan robots die zij aanbieden, variërend van een werkbreedte van 9 meter tot 4,5 meter. "Voor elke oppervlakte, teeltwijze en landbouwvisie ontwikkelen wij oplossingen. Voor dit seizoen hebben we vijf Andela Robot Weeders verkocht, en voor 2026 zijn de eerste machines alweer verkocht."

Elektrische innovaties
In de jaren zeventig werd er voor het eerst geëxperimenteerd met een elektrische manier van onkruid bestrijden. Door de komst van Roundup stopte deze ontwikkeling. Bas: "Door het steeds verder wegvallen van chemie hebben wij de Andela Electro Weeder ontwikkeld. Dit is het zusje van de Andela Robot Weeder. De Robot Weeder bestrijdt het onkruid in de rij, de Electric Weeder het onkruid tussen de rijen. Beide machines bestrijden het onkruidplantje met een stroomstoot. Dit hoeft niet in het hart van de plant. Zelfs via de randen van de plant is het effect 100%, zonder dat de grond wordt beroerd."

© AndelaARW 912 3 machines, De Andela Robot Weeder

Er zijn de afgelopen jaren testen geweest waarbij de Electro Weeder in staat is gebleken grote percelen schoon te maken en te houden. De meeste testen zijn in samenwerking met Poppe Landbouw uit Nagele uitgevoerd. Hun vaste partner voor de ontwikkeling van de innovaties. "We zijn daar superblij mee. " Het ontwikkelproces vraagt, als gevolg van de toenemende vraag, ook doorvoering van efficiency maatregelen. "We doen dat door vaker gebruik te maken van 3D-printers, de basisideeën die we hebben kunnen we via de tekeningen direct in een proefmodel omzetten, dat scheelt zoveel tijd, dat we veel meer kunnen doen in een kort tijdsbeslag."

Beluchten?
Of is het ontluchten? Een discussie die volgens Bas van blijvende aard zal zijn. Het beroeren van de grond kan verdichting tegengaan. Tegelijkertijd zijn er ook landbouwvisies die 'zeggen' dat grondherstel het beste gerealiseerd wordt door de grond niet te beluchten. Bas: "Wij hebben een opvatting die er precies tussen in zit. We zorgen er voor dat gemiddeld tien centimeter rond een gewasplantje de grond niet beroerd wordt. Daardoor kan het plantje in alle rust groeien." Ontluchten in bedrijfsmatige zin is niet aan de orde. Bas werkt samen met zijn broer, vader en moeder dag en nacht aan de innovaties. Samen met een superbetrokken team van 15 specialisten geven ze vorm en inhoud aan de klantvraag. "Voorafgaand aan en tijdens het wiedseizoen is het alle hens aan dek. Iedereen is er dan ook. Zelfs de jonge jongens die nog naar school gaan komen na schooltijd nog bij ons werken. De toekomstige Andela generatie dient zich nu al aan. En daar zijn we enorm trots op."

De verwachting is dat er al in 2026 meer ruimte moet komen om aan de toenemende productievraag te voldoen. "Uit ons jasje groeien vinden we niet erg, het draagt bij aan het bedenken van creatieve oplossingen, en we hebben de afgelopen tientallen jaren bewezen dat we dat kunnen."

Voor meer informatie:
Bas Andela
Andela Techniek & Innovatie BV
Prof. Brandsmaweg 9-1
8308 RS Nagele
Tel.: +31 (0)6 12 95 35 87
info@andela-tni.nl
www.andela-tni.nl