De Europese knoflooksector staat voor flinke uitdagingen door een afname van het areaal en stijgende teeltkosten. Dit kwam naar voren tijdens de recente bijeenkomst van de Europese knoflookcontactgroep in Chabrillan, Frankrijk, waar telers uit Spanje, Frankrijk en Italië de markt en vooruitzichten bespraken.
Een belangrijk punt was de ontwikkeling van het Spaanse areaal. In 2024 besloeg dit 22.753 hectare, een stuk minder dan de 24.889 hectare in 2023. Voor 2025 wordt een lichte stijging van 5% verwacht, naar 23.956 hectare. Deze toename compenseert echter niet het verlies van de afgelopen jaren.
De terugloop in de teelt van paarse knoflook baart vooral zorgen in regio's zoals Castilla-La Mancha, waar deze variëteit traditioneel overheerst. Lage opbrengsten dwingen veel telers over te stappen op productievere rassen.
Een ander besproken onderwerp was de impact van het verminderen van beschikbare gewasbeschermingsmiddelen binnen de EU. Het schrappen van bepaalde actieve stoffen voor plaag- en ziektebestrijding verhoogt de teeltkosten en verlaagt de concurrentiekracht van Europese knoflook ten opzichte van import uit derde landen. Daarnaast zorgt het gebrek aan uniforme gezondheidsvoorschriften binnen de EU voor ongelijkheid.
De leden van de Europese knoflookcontactgroep uitten ook hun bezorgdheid over het ontbreken van wederkerigheid in de sanitaire en milieueisen tussen de Europese teelt en die van niet-EU-landen.
Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, stelde Julio Bacete, voorzitter van de Spaanse knoflookvereniging, voor de samenwerking tussen Spanje, Frankrijk en Italië op het gebied van onderzoek te versterken. Hij benadrukte het belang van het ontwikkelen van een genetische kaart van Europese knoflook, wat zou bijdragen aan betere aanpassing aan klimaatverandering, optimalisatie van water- en nutriëntengebruik en verbetering van de gewasgezondheid. Deze initiatieven zouden niet alleen de concurrentiekracht van de sector versterken, maar ook bijdragen aan de verjonging binnen de teeltbedrijven.
Bron: vocesdecuenca.com en agrodiario.com