Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kees Jacobs, Syngenta Seeds:

“Blijf de uien goed volgen in deze periode!”

Nu vrijwel alle uien gezaaid zijn, volgt de spannende periode van de kieming en de opkomst. Kees Jacobs van Syngenta Seeds maant telers om de uien in deze periode goed te volgen. "Er speelt nu van alles. Moet je beregenen? Wanneer afbranden? En wat doet de bonenvlieg? Het is nu even opletten geblazen."

"Ik denk dat 95% er al in zit. Misschien nog wel meer." Kees Jacobs zag de afgelopen weken dat de uienzaaimachines overuren maakten. "Het is ook niet vreemd, want de grond droogde heel snel en vooral op de kleigronden kun je dan zomaar het mooiste moment voor de zaaibedbereiding missen. En iedereen heeft natuurlijk nog de twee vorige seizoenen in z'n hoofd. Het is lang geleden dat we in maart konden zaaien." Veel telers namen voor lief dat de grond eigenlijk te koud was, zag de uienexpert van Syngenta Seeds. "Op veel plekken is dat nog steeds zo. Er zijn ook wel telers die daarom hebben gewacht. En ik heb ook wel telers gesproken die het zaaien even uitstellen, omdat ze voorzien dat het zaad droog komt te liggen. Maar de meeste telers vonden de omstandigheden te mooi om te laten lopen."

© Syngenta

Glasplaat
Voor de komende periode is het motto wat Jacobs betreft vooral 'tellen en kijken'. In eerste instantie natuurlijk om de kieming en opkomst te volgen. "Lang niet al het zaad zal in vaste grond liggen", schat Jacobs in. "En zeker bij geprimed zaad moet dat niet te lang duren. Het zal dus links en rechts nodig zijn om te beregenen. Je ziet de haspels nu al draaien op de akkers." Om een goed beeld te krijgen van de opkomst adviseert Jacobs om regelmatig, zeker 2 keer per week, op een paar meter de kiemende zaden en al opgekomen planten te tellen. "Het mooiste is als je dat steeds op dezelfde meters doet, maar dat is natuurlijk lastig. Maar op wisselende plekken tellen is nog altijd beter dan niet tellen." Voor de timing van de afbrandbespuiting is de truc met het glasplaatje volgens de uienexpert de aangewezen methode. "Onder dat plaatje zullen de uien iets eerder kiemen omdat het warmer wordt en iets vochtiger blijft. Zodra je daar de kiemplantjes ziet verschijnen is het tijd om af te branden."

Bonen- en uienvlieg
Door de vroege zaai en de (hopelijk) vlotte opkomst zullen de uien dit jaar op veel percelen de uienvlieg waarschijnlijk te snel af zijn. Jacobs nuanceert dat een beetje: "De uienvlieg zal er natuurlijk wel weer gaan komen en de larven zullen de plantjes aanvreten, maar ze zullen er niet meer zo snel van omvallen. Maar beheersing van de uienvlieg blijft belangrijk, want vraatplekjes kunnen invalspoorten zijn voor schimmels en bacteriën. En als je ze niet aanpakt krijg je populatieopbouw en daardoor grotere problemen volgend jaar."
De bonenvlieg wordt dit jaar waarschijnlijk een groter probleem dan de uienvlieg, verwacht de uienteelt adviseur. "De bonenvlieg dient zich meestal aan in de eerste helft van april en wordt gelokt door kiemende plantjes. Als je geen granulaat hebt toegepast bij het zaaien, heb je alleen nog de pyrethroiden achter de hand om in te grijpen." Jacobs vindt het een positieve ontwikkeling dat steeds meer uientelers niet alleen de uienvlieg, maar ook de bonenvlieg laten monitoren. "Dan weet je wanneer de vluchten zijn en kun je daar desgewenst op reageren."

Areaal krimpt
Voor Syngenta Seeds zelf begon het uienseizoen al met de verkoopactiviteiten in het najaar en die verliepen voorspoedig, weet Jacobs. "Ons nieuwe rode ras Allurion was eind oktober al uitverkocht. Vanwege de gunstige prijsvorming was er een run op rode uien. Maar je ziet eigenlijk al jaren dat het areaal rood groeit. Consumenten en verwerkers waarderen de smaak en de kleur."

Het uienareaal voor 2025 inschattend denkt Jacobs dat er netto sprake zal zijn van een beetje krimp. "Veel zaadfirma's, wij zelf ook, hebben problemen gehad met de zaadproductie door meeldauwaantastingen op de vermeerderingspercelen in Frankrijk. Daardoor vermoed ik dat het areaal rood uiteindelijk ongeveer gelijk zal blijven. En bij geel verwacht ik een krimp van om en nabij de 5%. Wij hadden zelf gelukkig voorraad en onze verkopen zijn met tientallen procenten gestegen. Dus er zijn dit jaar flink meer telers die kennis maken met ons mooie rassenpakket."

Voor meer informatie:
Kees Jacobs
Syngenta Seeds
Tel.: +31 (0)6 57 312 075
kees.jacobs@syngenta.com
www.syngenta.com

Publicatiedatum: