Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Georg Kolmhofer, Spanje

"Spaanse primeuraardappel blijft belangrijk op de exportmarkt"

© Hugo Huijbers | UienNieuws.nl

De laatste twee teeltjaren in Zuid-Spanje werden gekenmerkt door beperkingen op de irrigatievolumes die door de staat werden gecontroleerd. Dit resulteerde in een beperking van de teeltgebieden, die zich voornamelijk concentreerden op velden met toegang tot putten of grondwater, of velden met eigen waterbekkens, wat leidde tot een aanzienlijke afname van het teeltareaal. "Door de overvloedige regenval van vorig jaar, met name in februari, tijdens Pasen en in de herfst, die samen ongeveer 600 liter neerslag opleverde, werden de waterbeperkingen voor de vroege aardappelteelt in 2025 opgeheven. Hierdoor konden de teeltarealen opnieuw worden uitgebreid, vergelijkbaar met het niveau van drie jaar geleden," meldt aardappelexporteur Georg Kolmhofer, directeur van Sesur in Sevilla.

De teelt van de klassieke Andalusische vroege aardappel vond in principe plaats onder zeer goede omstandigheden, zo vat Kolmhofer samen. Tot 20 januari viel er weinig regen, waardoor de teelt op het grootste deel van de percelen volgens plan kon verlopen. De overige percelen werden pas een maand later bewerkt (midden tot eind februari). Eind februari en gedurende de maand maart viel er in totaal net iets minder dan 500 liter regen, wat de producenten dwong om de percelen tegen Phytophthora te behandelen. Desondanks mislukte de aardappeloogst soms op velden die onvoldoende konden draineren of die te dicht bij de rivieroever of het rivierpeil lagen.

© SESUR

Uitgebreide opruiming van week 19-20
Weken van regen werden gevolgd door een periode van goede weersomstandigheden met lage dag- en nachttemperaturen, waardoor het overtollige vocht goed kon worden opgenomen en er geen significante ziektedruk was. Kolmhofer: "Hoewel Sevilla gespaard bleef van aanzienlijke schade aan de vroege aardappelteelt, hadden sommige planten te lijden van regen en wind, en waren er af en toe zichtbare verliezen door Phytophthora. Daarnaast vertonen de meeste velden slechts een middelmatige knolzetting, maar met verrassend grote maten. Desondanks worden er waarschijnlijk geen hoge opbrengsten per hectare verwacht en gaat men uit van een vroege, tijdgebonden aardappeloogst."

De eerste speciale programma's met losse aardappelen voor de export worden verwacht in week 17, gevolgd door een grootschalige oogst en leveringen aan Duitsland van week 19-20. "Vorig jaar was de oogst extreem moeilijk door de zware regenval en de daaruit voortvloeiende bodemverdichting. Gelukkig was de vraag zo groot dat zelfs probleempartijen werden verkocht. Een dergelijke bodemverdichting is dit jaar tot nu toe niet waargenomen. Voor de Spaanse binnenlandse markt zal er hoogstwaarschijnlijk een productiegat van minstens twee tot drie weken zijn, omdat de volgende gebieden nog steeds niet konden worden bewerkt als gevolg van de regenval."

Hoge waarde ondanks verlaagd exportquotum
De binnenlandse verkoop is de afgelopen jaren aanzienlijk belangrijker geworden: "De Spaanse retail streeft naar een jaarrond aanbod van lokale aardappelen. Dit heeft ertoe geleid dat het exportaandeel de afgelopen 15 jaar is gedaald van meer dan 90 procent naar de huidige 55 procent. Ook de Duitse foodretail, traditioneel de belangrijkste exportmarkt voor Spaanse primeuraardappelen, heeft haar volumes in de loop der tijd fors verminderd. Dit is deels te wijten aan verbeterde opslagtechnologieën en de opkomst van nieuwe aardappelexporterende landen, zoals Egypte. Desondanks blijft de Spaanse primeuraardappel een belangrijke speler op de exportmarkt. Zo heeft Frankrijk vorig jaar bijvoorbeeld in grote mate gebruik gemaakt van het Spaanse product, dat minder gangbaar is. Naast Duitsland wordt de Spaanse primeuraardappel ook zeer gewaardeerd in landen als België, Portugal, Scandinavië en Polen," aldus Kolmhofer.

Voor meer informatie:
Georg Kolmhofer
SESUR Semilla y Exportación SLU
Tel.: +34 647 625788
sesur@sesur.net
www.sesur.net