Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
100 jaar Finis

"Furore gemaakt met de uienschilmachine"

Tholen - Dit jaar mag Finis honderd kaarsjes uitblazen. Maar wie dacht dat er in 2025 enkel feestgedruis op het programma staat in Ulft, heeft het bij het verkeerde eind. "Na de zomer lanceren we een pompoenschilmachine, de eerste in de wereld. De prototype gaat nu in actie," zegt Wouter van Raaij van dit familiebedrijf dat machines voor groenteverwerking ontwerpt en produceert, in het onlangs verschenen Vakblad Primeur

© Finis

De vraag kwam van een Nederlands bedrijf en met vol enthousiasme is het ontwerpteam aan de slag gegaan. "Een mes schilt de ronddraaiende muskaatpompoenen en Hokkaido's, maar een laser bepaalt hoe diep het mes moet gaan. De laser volgt de contouren van de pompoen, waarvan de schil soms heel erg naar binnen loopt en dan weer ver naar buiten uitwijkt. Een pompoen heeft de meest rare vormen," legt Wouter uit.

Twee grote pompoenen per minuut
Vervolgens wordt de pompoen ontdaan van kop, kont, draadjesvlees en pitjes. Stap drie is het snijden in gelijke parten. "In veel landen willen ze de pompoen snijden op de inham. Dat kan ook, weer door middel van lasertechnologie. De capaciteit ligt op twee stuks per minuut. Zelfs de grootste pompoenen met een gewicht van zo'n 20 kilo en een diameter van 50 centimeter kan de schilmachine aan. Deze snelheid laat een verwerkingsbedrijf toe enkele arbeidskrachten te besparen. Je hebt enkel nog een operator nodig die de pompoenen netjes positioneert op een schaal. Vanaf dat moment doet de machine al het werk. De terugverdientijd bereken ik, al hangt dat natuurlijk af van bedrijf tot bedrijf, op minder dan een jaar," aldus Wouter.

Vierde generatie
Wouter is samen met zijn broer Bastiaan de vierde generatie in de onderneming. Hun overgrootvader, Aloisius van Raaij, had een hotel-restaurant aan de rand van het dorp Ulft, toepasselijk Huize Finis genoemd (naar het Latijnse woord voor 'einde, rand'). Op een gegeven moment begon hij slagerijmachines uit Duitsland te importeren voor de Nederlandse markt, maar na verloop van tijd raakte hij ervan overtuigd dat hij die machines zelf, en beter, kon maken.

En dus startte hij zijn eigen atelier. Dat was in 1925. "Onze opa heeft de switch gemaakt naar meer professionele machines, met daarbij ook kleinere machines voor groenteverwerking, een sector die steeds belangrijker werd in die jaren. Mijn vader besloot vervolgens om de tak van vlees volledig af te sluiten. Met de uienschilmachine heeft hij furore gemaakt."

In oktober viert het familiebedrijf haar jubileum groots voor collega's, vrienden en relaties. "We hebben 100 jaar aan ervaring en dat gaan we doorzetten, zodat we de klanten de oplossingen kunnen bieden van de volgende eeuw. Zo zijn we nu druk bezig met het implementeren van visiontechnologie en robotica. Deze ontwikkeling maakt het mogelijk om de nauwkeurigheid en efficiëntie van de productielijnen te verhogen en tegelijkertijd de afhankelijkheid van handen stevig af te bouwen."

Finis & Eillert
Finis Foodprocessing Equipment biedt het complete assortiment machines aan voor de verwerking van groenten die onder de grond groeien, van aardappelen tot wortelen, bieten en uien. "Denk daarbij onder meer aan ontstenen, schrappen, schillen, ontkernen, snijden en wassen. Het gaat echt om turnkey projecten. Een aantal jaren geleden hebben we Eillert overgenomen, de andere machinebouwer in Ulft, die zich dan weer specialiseert in alles wat boven de grond groeit: bladgroenten, broccoli, bloemkool, etc. De twee bedrijven behouden elk hun naam, want als merk hebben ze allebei doorheen de jaren een stevige reputatie opgebouwd in de markt, maar er wordt onder één dak gewerkt, wat de synergie bevordert. Sindsdien gaan we als Finis & Eillert door het leven."

En iets meer dan vier jaar geleden werd een machinebedrijf uit faillissement overgenomen, inclusief het intellectuele eigendom over de machines en het klantenbestand. "Het programma van Foodlife, dat bestaat uit verschillende soorten wastechnieken, een luchtdroger en een ontkernmachine voor bladgroenten, is bij Eillert ondergebracht," geeft Wouter aan.

Tot in Australië
Nagenoeg elke machine die Finis & Eillert bouwt, gaat naar het buitenland. "Onze klanten bevinden zich overal ter wereld, van Europa tot het Midden-Oosten, Azië en Noord-Amerika. We hebben dealers, agenten en collega's in onder meer Polen, India, China, Japan en Australië. In de VS komt er binnenkort een kantoor in The Midwest. In totaal hebben we 107 mensen in dienst."

Wouter ziet Nederland evenwel als het voorbeeld voor de rest van de wereld, zowel in de machinebouw als in de teelt en verwerking van groenten. "En dus is het ontwikkelen van machines voor Nederlandse klanten heel belangrijk. Als je hier een machine hebt staan, dan gaat de deur vanzelf open in andere landen. En dat is ook een beetje de insteek geweest bij de pompoenschiller. De vraag kwam van een Nederlands bedrijf, maar we hebben meteen ingeschat wat het ruimere marktpotentieel van die machine is."

Ook AGF-Primeur ontvangen? Neem voor 84,95 euro een jaarabonnement

info@finis-eillert.com