Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uitdagingen in de uienteelt: korstvorming en insectendruk aanpakken

Het seizoen 2025 is intussen volop op gang gekomen. Toch zeker wat het zaaien/planten van uien betreft. Hiermee komen ook de eerste risico's van de teelt naar boven. Vroeg in het seizoen zaaien verhoogt het risico op korstvorming. De stijgende temperaturen zorgen dan weer mogelijks voor een vroegere vlucht van bonen- of uienvlieg.

Perceel met korstvorming?
Viaverda voert in samenwerking met Inagro en Praktijkpunt Landbouw het demonstratieproject 'KIEM: Kleinzadige groenten Irrigeren met Efficiënte Methoden' uit. Het doel van dit demonstratieproject is om beregeningstechnieken te demonstreren en te evalueren ter bevordering van de plantdichtheid. Viaverda zal komend voorjaar op een perceel, waar na het zaaien van uien korstvorming is ontstaan, een demonstratie uitvoeren met 2 à 3 technieken. Aan de hand van tellingen voor en na het beregenen wordt de plantdichtheid bepaald en bijgevolg de efficiëntie van de techniek.

Is er in de ruime regio van Kruisem een perceel dat na zaai is dichtgeslagen door een felle regenbui of harde uitdroging? Twijfel dan niet om contact op te nemen! Samen worden de mogelijkheden bekeken om zo'n demonstratie met verschillende technieken op te zetten.

Last van bonen- of uienvlieg?
In de voorjaren van 2023 en 2024 werd een verhoogde druk van groentevliegen in uien vastgesteld. Met name bonen- en uienvlieg hebben op veel Vlaamse percelen schade aangericht met grote financiële gevolgen. Om de problematiek beter te kunnen kaderen, werkt Viaverda aan het in kaart brengen van de druk van deze schadelijke insecten.

Wordt komend voorjaar schade van deze vliegen op een perceel ontdekt? Of vallen uien weg door een onbekende oorzaak? Twijfel niet om contact op te nemen. Er wordt graag bekeken welke mogelijkheden er zijn voor eventuele monitoring van het perceel en de schadelijke insecten.

Viaverda schrijft aan een operationele groep rond de schade door groentevliegen (Delia's) in uien. Interesse om als teler deel te nemen aan deze groep en zo mee te werken aan een mogelijke beheersingsstrategie? Laat het weten bij Viaverda.

Bron: Viaverda