"Het is een goed moment voor de afzet van verse witte uien uit de Italiaanse provincie Salerno. De vraag is hoog en de prijzen zijn aantrekkelijk. We krijgen voor deze ui ruim het dubbele van de prijs van bosuien en drie keer zoveel als voor bewaaruien", zegt Raffaele Rosa, directeur van GRG.
De situatie voor bosuien is anders. In Italië is er nauwelijks vraag, maar de export loopt wél goed. Vooral Frankrijk en Duitsland bestellen veel, nu de Egyptische oogst – de grootste concurrent – op is. Momenteel bestaat de export naar Frankrijk voor 20% uit fijne bosuien en voor 80% uit bosuien met bol. In Duitsland is dat 80-90% fijne bosuien en de rest bosuien met bol.
GRG richt zich op de verwerking en afzet van venkel, bosui en verse witte ui. De verse witte ui is beschikbaar van begin februari tot begin mei. Dagelijks verwerkt het bedrijf 10 ton, wat neerkomt op 1.000 ton per seizoen.
![]() | ![]() |
"Deze ui is een nicheproduct, maar niet in de klassieke zin van het woord", legt Rosa uit. "De vraag is hoog, zowel in Italië als in het buitenland, vooral vanuit de horeca. Maar het aanbod blijft beperkt, omdat de verwerking complex is. Niet veel bedrijven in onze regio kunnen dit product verwerken. In onze streek zijn we zelfs maar met z'n tweeën die dit doen."
De verse witte ui wordt verpakt in trays van 500 gram, die exclusief bestemd zijn voor de Italiaanse supermarktketens. Daarnaast wordt het product los verkocht in zowel binnen- als buitenland.
GRG nam de verse witte ui drie jaar geleden op in het assortiment, toen het de benodigde machines aanschafte. Sindsdien heeft het product zich bewezen als een waardevolle toevoeging aan het aanbod.
Voor meer informatie:
GRG Ortofrutta Srl
Z.I Taurana, Lotto 25
84010 San Marzano sul Sarno (SA) – Italië
Tel: +39 333 6427273
info@grgortofrutta.it
www.grgortofrutta.it