Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Internationale Vrouwendag 2025

AGF'sters over werken in een mannenbranche

Tholen - Zaterdag 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Binnen de AGF-sector is het aandeel vrouwen op commerciële en directiefuncties beperkt en daarom zetten wij in ons maandblad Primeur telkens een AGF'ster in het zonnetje. Hieronder de AGF-sters die we in het afgelopen jaar hebben geïnterviewd.

Hoe ervaren zij het in deze mannenwereld? Zijn die verschillen helemaal geen issue of kan het wat relaxter? Hieronder een aantal observaties van AGF'ster die afgelopen jaar in Primeur stonden. Wil je ook meewerken aan deze rubriek, of wil je iemand tippen? Stuur dan een mailtje aan marjet@agfprimeur.nl.

Bo van der Wel, FV Seleqt/Farmhouse: "Te aardig zijn leer je snel af in de AGF"
"Toen ik binnenkwam bij Eminent, was ik echt een broekie," vertelt Bo. "Ik had nog geen eigen klanten en hielp de accountmanager met het invoeren van orders. Het was best een harde wereld en ik was soms te aardig en ging af en toe te snel mee met de klant, maar dat leer je snel af."
"Het mooiste aan dit werk vind ik dat je elkaar stimuleert. Als iemand twee pallets heeft verkocht, wil je dat minstens ook doen. We motiveren elkaar, en als een van de weinige meiden wil je gewoon laten zien dat je het net zo goed kan als de rest."
"Ik moedig vrouwen echt aan om te blijven solliciteren en niet bang te zijn voor deze wereld. We hebben vrouwen nodig, want we kunnen het net zo als mannen, misschien zelfs beter, omdat we kunnen multitasken en zij minder."

Ester de Bruijn van de Burgt, Udea: "Zonder wrijving geen glans "
Bij Udea gaat het inkoopspel er anders aan toe dan bij tussen een traditionele inkoper en leverancier, wat vaak wordt gezien als een constant touwtrekken. Het gaat niet alleen om de kilo's die van het land komen, maar om duurzame en transparante relaties met telers en een eigen duurzaam bedrijfsmodel. Udea werkt nauw samen met telers, zonder formele contracten. "We zetten nooit een handtekening onder een afspraak. We bespreken bouw-, teeltplannen en verwachtingen en zorgen ervoor dat deze voor iedereen een goede boterham opleveren," legt Ester uit. Dat is niet altijd gemakkelijk. "Zonder wrijving geen glans,"zegt ze. "Maar zolang meningsverschillen zich beperken tot zakelijke kwesties en niet overgaan in persoonlijke conflicten, kom je er samen uit."

Marijke van Ossenbruggen: "Doorzettingsvermogen en een praktische instelling zijn onmisbaar"
Marijkes carrièrepad begon van kleins af aan tussen het fruit en vervolgens achter de schrijftafel als redacteur bij het vakblad Fruitteelt. Dat de AGF-sector een mannenwereld is, kan Marijke beamen. "Als redacteur bij Fruitteelt kwam ik weinig vrouwen tegen die zoals ik volledig meedraaiden in een fruitteeltbedrijf. Vrouwen hebben vaak een ondersteunende rol, bijvoorbeeld op kantoor. Ik schat dat 95% van de handel in de fruitsector door mannen wordt gedaan. Dat kan veranderen, maar dat zal tijd kosten," zegt ze. Voor Marijke zelf is het nooit een issue geweest. "Natuurlijk krijg je wel eens een opmerking, maar als je laat zien dat je weet waar je het over hebt, dan krijg je respect."
Wel constateert ze dat vrouwen steeds vaker betrokken raken. "Als je bedrijf groeit is er meer management nodig en dat is een gebied waar vrouwen veelal goed in zijn. Vrouwen hebben vaak oog voor detail en sterke organisatorische vaardigheden."

Teresa Diekstra, Hoek Agro: "Je hoeft niet alles te weten, maak vooral gebruik van elkaars kwaliteiten, dan komt het goed"
Dat je in de AGF vooral met mannen te maken hebt, is een gegeven. Bij Hoek Agro is Teresa de enige vrouw in het team, ook haar klanten zijn over het algemeen van het mannelijk geslacht. "Ik heb een aantal vrouwelijke klanten, maar die werken voor buitenlandse bedrijven," zo bevestigt Teresa het algemene beeld. Haar mannetje staan, dat is niet nodig, niet binnen het team en niet richting klanten. "Het belangrijkste is dat je elkaars taal spreekt, niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk. Je moet elkaar begrijpen. AGF is teamwork; samen werk je dagelijks aan het neerzetten van een goed eindproduct. Je hoeft niet alles te weten, maak vooral gebruik van elkaars kwaliteiten, dan komt het goed. Mannen zijn vaak wat relaxter, vrouwen willen graag precies weten hoe het zit. Dat vult elkaar goed aan, denk ik."
Dat er weinig vrouwen in de AGF werken, heeft veel te maken met de onbekendheid van de sector bij de gemiddelde Nederlander. "Als ik op verjaardagen uitleg hoe leuk het is en wat ik allemaal doe, dan verbaast het mensen. Een vriendin van mij werd zelfs zo nieuwsgierig dat ze een werkdag met me mee heeft gelopen."

Fleur Verbeek, STC: "Juist voor vrouwen is de AGF een leuke wereld"
"In vergelijking met de sierteelt is het een meer door mannen gedomineerde sector," is Fleurs ervaring. "Dat is wel jammer eigenlijk, want het is juist voor vrouwen een leuke wereld." Zelf heeft ze er geen moeite mee om een van de weinige vrouwen te zijn. "Het gaat erom dat je weet waar je mee bezig bent. Als je weet waar je over praat, win je uiteindelijk het vertrouwen van klanten en mannelijke collega's."
Een positieve ontwikkeling die Fleur heeft gezien, is dat de jongere generatie steeds meer hun weg vindt naar de sector. "Bij STC hebben we veel jong personeel aangenomen, en het is geweldig om te zien hoe zij bijdragen aan onze groei," zegt ze. "Er is vaak een verkeerd beeld van de AGF-sector, vooral bij jongeren. Ze denken aan kraampjes op de markt, terwijl het een veel grotere, internationale industrie is. Het is fascinerend dat Nederland zo'n sterke positie heeft in de tuinbouw. In het Westland weet iedereen dat, maar jammer genoeg is daar in de rest van Nederland relatief weinig aandacht voor."

Meghan Lagerwerf, TNI: "Hoe gaaf is het om onderdeel te zijn van zo'n innovatieve sector"
Meghan is verantwoordelijk voor verschillende Duitse accounts en fungeert als schakel tussen retailer en teler. Een mannenbolwerk is de AGF-sector niet geheel meer, althans niet bij TNI. Er stromen steeds meer vrouwen in, ziet Meghan. Het is wel een wereld waar je je mannetje moet staan. "Het kan er weleens hard aan toe gaan, maar als je zeker bent van je zaak, kom je er wel."
Balans tussen werk en privé vindt Meghan goed te beheren. "Het is vooral belangrijk dat je bereikbaar bent, ook buiten werktijden. Daartegenover staat dat je veel verantwoordelijkheid hebt en flexibiliteit kunt inbouwen in je werk." Nieuwe vrouwen in de sector zou Meghan aanmoedigen alle vooroordelen terzijde te schuiven. "Grijp je kans, zou ik zeggen, hoe gaaf is het om onderdeel te zijn van zo'n innovatieve sector."

Nicole Visbeen, DLG Logistics: "De interactie met klanten en de dynamiek van de sector hebben me echt gegrepen"
"De interactie met klanten en de dynamiek van de sector hebben me echt gegrepen." Geboren in een familie die diep geworteld is in de transportsector, kwam Nicole al vroeg in aanraking met de hectiek van de AGF-logistiek. Die staat misschien meer nog dan de AGF bekend als een mannenwereld. "Mijn grootste uitdaging was het winnen van het vertrouwen van klanten," vertelt Nicole. "Zodra je hebt laten zien dat je weet waar je het over hebt, behandelen ze je gelijkwaardig, misschien zelfs met respect. Ik denk dat de strijd tussen een vrouw en een man bij de klant een stuk milder is dan de concurrentie tussen mannen onderling." Nicole ziet ook dat de sector langzaam verandert; steeds meer vrouwen vinden het leuk om in de logistiek te werken, en DLG spant zich in om dit te bevorderen. "In onze interne podcastserie over DLG hadden we een aflevering met diverse vrouwen die al lange tijd werkzaam zijn in de AGF-transportsector. We bespraken de uitdagingen van vrouwen in de logistiek, inclusief hoe we meer vrouwen kunnen aantrekken en behouden. Momenteel vervullen vrouwen slechts ongeveer 15% van de operationele rollen, maar we streven ernaar dit percentage te verhogen."

AGF-sters bij Stoffels Tomaten: "Wij laten zien dat diversiteit een kracht is"
In een sector die traditioneel door mannen wordt gedomineerd, vormt het commerciële team van Stoffels Tomaten een opvallende uitzondering. Het team, dat binnendienst- en accountmanagementrollen omvat, bestaat uit zes vrouwen en één man. Accountmanager Romy Helmonds: "Het is mooi om te zien dat er steeds meer ruimte komt voor vrouwen in commerciële rollen binnen de AGF. Wij laten zien dat diversiteit een kracht is."
Volgens het team van Stoffels Tomaten zit de kracht niet zozeer in de verschillen tussen mannen en vrouwen, maar juist in de manier waarop een divers team elkaar aanvult. "Niet alleen in deze branche is het de mix van verschillende persoonlijkheden, achtergronden en vaardigheden dat een team sterk maakt. Iedereen brengt unieke kwaliteiten mee, ongeacht geslacht. Goede communicatie, probleemoplossend vermogen en klantgerichtheid zijn binnen ons team erg belangrijk. Het gaat er niet om wat mannen of vrouwen anders doen, maar hoe we elkaar versterken. Die dynamiek maakt het werk juist zo interessant en succesvol."
Op de foto: Tanja Gielis, Romy Helmonds en Charlotte Peeters

Lisanne Kruizinga, AGF Direct: "Een beetje hectiek vind ik leuk, het brengt actie in de tent"
Dat de AGF als een mannenwereld wordt gezien, is voor Lisanne totaal geen issue. Lisanne: "'Go with the flow' zou ik zeggen, houd je niet vast aan vooroordelen, maar ga gewoon zelf ervaren hoe het is. Ik ben gewoon in een heel leuk team terechtgekomen, de sfeer hier is fijn." Wat wel een grote overgang was, is de schaalgrootte van de bedrijven. "Ik werkte in een bedrijf met meer dan 100 medewerkers. Bij AGF Direct zijn we met zijn achten. Het is interessant om te zien hoe de dynamiek werkt en om van alles wat te leren. Er zijn ook zaken bij die misschien minder relevant zijn voor mijn eigen werkzaamheden, maar dat vind ik juist leuk. Bij een groter bedrijf is het meer afgebakend, in een klein bedrijf raak je meer betrokken."

Zussen Haverkamp nemen familiebedrijf over: "Een mooi bedrijf moet je koesteren"
Mariska en Priscilla Haverkamp namen Maatschap Haverkamp-Ros en Pri-Ma Aardbeien in Oudenbosch over van hun ouders. Het feit dat ze vrouwen zijn in een traditioneel door mannen gedomineerde sector, zien ze niet als obstakel. "We draaien onze hand niet om voor wat 'mannelijk' werk. Onze ouders hebben altijd het bedrijf samen kunnen runnen, dus waarom wij niet? Een heftruckcertificaat om vrachtwagens te laden en lossen kan een vrouw ook halen, of een spuitlicentie."
De zussen zijn zich ervan bewust dat ze nog veel kunnen leren. Ze maken dankbaar gebruik van de expertise van hun vader, die met zijn ervaren oog direct ziet als er iets mis is in de kas. "Het is bizar hoe snel onze vader een lekkende sproeier of een scheur in een ruit ontdekt," zegt Priscilla bewonderend. Ook lopen ze mee met een teeltbegeleider en wisselen ze kennis uit tijdens bijeenkomsten op de veiling en bedrijfsbezoeken bij collega-telers. "Er zijn vanuit de veiling regelmatig bijeenkomsten waar je veel van leert," vertelt Mariska. "Met collega-telers maken we rondes langs verschillende teeltbedrijven en wisselen we elkaars kennis en manier van telen uit."