Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Inundatie ook oplossingsrichting bij problemen met fusarium"

Dat inundatie perspectief biedt om van stengelaaltjes af te komen is inmiddels wel bekend, minder bekend is dat ook fusarium niet erg gecharmeerd is van de anaerobe omstandigheden. In UIreka-verband is hier een aantal jaren onderzoek naar gedaan, zo geven ze aan.

Zo is er al in 2019-2020 een emmerproef uitgevoerd met inundatie van Fusarium waarbij de werking van verschillende typen en hoeveelheden organische stof in verschillende bodemtypen is onderzocht, alsmede de invloed van een temperatuurregime. Ongeacht de behandeling was de afdoding van de sporen na 8 of 14 weken zeer hoog (99%).

In 2022 is de overleving van Fusarium getoetst op twee geïnundeerde praktijkpercelen, waarbij zowel kortlevende sporen (conidiosporen) als overlevingssporen (chlamydosporen) als inoculum zijn gebruikt. Er werd 12-14 weken geïnundeerd, waarna geen levende conidiosporen meer konden worden gedetecteerd; van de chlamydosporen was een zeer klein deel (< 1%) nog levend.

Samengevat betekent dit dat je met inundatie in korte tijd een aanwezige besmetting een grote klap kunt toedienen. Wel zijn aanvullende maatregelen noodzakelijk om een besmetting niet langzaam weer te laten oplopen.

Bron: UIreka

Publicatiedatum: