In 2024 oogstten Duitse landbouwbedrijven in totaal 4,2 miljoen ton groenten, een stijging van 6,1 procent ten opzichte van 2023. Dit was de op een na grootste groenteoogst sinds 2012; alleen in 2021 lag de opbrengst met 4,3 miljoen ton iets hoger. Volgens het Federaal Bureau voor de Statistiek (Destatis) groeide het totale areaal voor groenteteelt met 3,2 procent ten opzichte van het voorgaande jaar, tot 126.800 hectare. Dit betekent dat het areaal in 2024 2,9 procent boven het langjarig gemiddelde lag (2012-2023). Ondanks de groei in productie en areaal, daalde het aantal groentetelers. Sinds de laatste volledige enquête in 2020 nam het aantal bedrijven af van 6.100 naar 5.830, een daling van 4,4 procent. Vergeleken met 2012 is het aantal zelfs met 19 procent geslonken.
Areaal vollegrondsteelt +3%
In 2024 teelden 5.630 bedrijven groenten in de volle grond op 125.550 hectare. Dit komt overeen met een toename van 3,3 procent van het areaal voor vollegrondsteelt ten opzichte van het voorgaande jaar. Regionaal gezien waren de grootste arealen in 2024 in Noordrijn-Westfalen met 28.200 hectare, Nedersaksen met 24.400 hectare, Beieren met 16.500 hectare en Rijnland-Palts met 16.400 hectare.
Wortelen met grootste oogst vóór uien en witte kool - asperges met grootste areaal
Net als in voorgaande jaren waren wortelen in 2024 de meest geoogste groente in Duitsland, met een opbrengst van 850.600 ton uit vollegrondsteelt. Door een areaaluitbreiding van 2,3 procent steeg de productie met 6,8 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Op de tweede plaats stonden opnieuw uien, met een oogst van 744.400 ton, een stijging van 11,7 procent ten opzichte van 2023. Witte kool volgde met 427.100 ton (+7,2 procent), daarna augurken met 213.700 ton (+10,3 procent) en ijsbergsla met 127.800 ton (+5,4 procent).
Wat betreft het totale areaal vollegrondsgroenten stonden wortelen in 2024 op de derde plaats met een areaal van 13.800 hectare, achter asperges met 19.760 hectare oogstbaar areaal (-3,0 procent) en uien met 17.700 hectare (+17,4 procent). Dit werd gevolgd door witte kool met 6.150 hectare (+15,9 procent) en pompoenen met 5.260 hectare (-0,7 procent).
Biologische groenteoogst met ruim 10 procent gestegen
Biologische landbouwbedrijven oogsten in totaal 529.800 ton groenten op 19.350 hectare. Dit komt overeen met 15,3 procent van het totale groenteteeltareaal en 12,7 procent van de totale oogst. Vergeleken met 2023 is het biologische teeltareaal met 5,0 procent toegenomen en de bijbehorende oogst met 10,4 procent.
Wortelen waren met 3.350 hectare (17,3 procent) opnieuw goed voor het grootste areaal biologische groenten in 2024. Pompoenen werden geteeld op 2.020 hectare (10,4 procent) en uien op 1.880 hectare (9,7 procent), gevolgd door asperges (in opbrengst) met een teeltoppervlakte van 1.780 hectare (9,2 procent). Biologische productie had een bijzonder groot aandeel in het totale oogstvolume voor de groentesoorten rode bieten (40,8 procent), pompoenen (36,3 procent), courgettes (33 procent), verse erwten (23,4 procent) en wortelen (22,8 procent).
Tomaten en komkommers met de grootste arealen in kassen
Het areaal groenten dat wordt geteeld onder hoge beschermingsafdekkingen, bijvoorbeeld in (folie)kassen, is in 2024 met 2,6 procent gedaald ten opzichte van het voorgaande jaar. Desondanks produceerden 1.540 bedrijven op 1.240 hectare 210.000 ton groenten, het grootste oogstvolume sinds 2012. In de afgelopen twaalf jaar is het aantal bedrijven dat groenten teelt onder hoge begaanbare beschermingsafdekkingen met bijna een kwart gedaald (-24,1 procent), terwijl de overeenkomstige groenteteeltarealen in deze periode schommelden tussen 1.200 en 1.320 hectare.
De grootste arealen in 2024 waren tomaten met 390 hectare en komkommers met 240 hectare. Terwijl de teelt van met name veldsla (-46,9 procent tot 150 hectare) en sla (-27,9 procent tot 60 hectare) sinds 2012 verder is afgenomen, is de teelt van tomaten (+22,4 procent), komkommers (+10,1 procent) en vooral paprika's (+84,9 procent tot 120 hectare) aanzienlijk toegenomen. Tegelijkertijd steeg de oogst van tomaten met 76,5 procent tot 108.000 ton en dat van paprika's met 214,8 procent tot 16.500 ton. Hieruit blijkt een aanzienlijke intensivering van de teelt van deze gewassen in de afgelopen jaren.