Tholen - In de uienspecial van Primeur die dit weekend verschijnt, werpen verschillende uienhandelaren hun licht op de tweede helft van het seizoen. Wil je de volledige artikelen lezen? Neem dan een abonnement op het vakblad
Hoewel het kalenderjaar wat rustig is gestart, is er volgens volgens Rinus Wisse van Wiscomex geen reden om zenuwachtig te worden. "Het voordeel is dat we tot week 52 een mooie export hebben gehad en dat ook de eerste drie weken van het jaar nog goed hebben gemarcheerd."
"Daarbij zijn de vooruitzichten voor verschillende markten positief. Zo is de verwachting dat heel Oost-Europa, zeker met deze prijzen, wel aan de markt zal komen. Verder kunnen we Spanje al snel op de markt verwachten en volgt er in de nabije weken mogelijk nog een opleving vanwege het Suikerfeest. Het voordeel is dat de Hollandse uien voor deze prijzen voor veel landen aantrekkelijk zijn. Ook een markt als Ivoorkust kun je met deze prijzen langer bedienen dan in een duur jaar," aldus Rinus. "Bovendien zijn er niet veel exporteurs die grote posities hebben ingenomen en blijft ook Polen aan de uien trekken, waardoor er ook een bodem in de markt blijft. Ook een land als Oostenrijk raakt een eind leeg."
Dat het medio februari rustig is in de uienhandel, is voor Tjerk Nagel van Konaxx Onions uit het Friese Sint Jacobiparochie geen verrassing. "Dat is toch het verhaal van de afgelopen jaren, waarin we 65% exporteren in de eerste helft van het seizoen en er nog 35% overblijft voor de tweede helft."
Of dat exportaandeel ook zo tot uiting komt in de huidige uienvoorraad is volgens de uiensorteerder/exporteur lastig in te schatten. "Zo zijn er dit jaar veel Duitse uien de Nederlandse markt opgekomen. Daarnaast zijn er ook weer uien die hun weg naar Polen hebben gevonden en die zijn niet terug te vinden in de exportcijfers. Hoe we dat precies tegen elkaar weg kunnen strepen, blijft dan ook lastig inschatten, maar persoonlijk heb ik nog wel het gevoel dat er heel veel uien zitten."
Jaap D'Hont van het gelijknamige sorteerbedrijf uit Groede blijft optimistisch over het verloop van de markt. "Ik gooi de uien nog niet weg. En zeker voor de kwalitatief goede partijen zou er nog wel een plusje in moeten zitten. Die hebben we hier, gezien de lage opbrengsten, ook hard nodig, want anders komen we niet eens aan de kostprijs," aldus Jaap. Het geeft volgens hem ook tegelijk het dilemma aan waar hij mee zit. "Vanwege de teeltuitdagingen ben ik voorzichtig geworden om ons areaal uit te breiden. De vaste afspraken die wij invullen moeten afkomstig zijn van onze eigen teelt. Die blijven we dan ook telen, maar gezien de marktvraag zouden we eigenlijk extra aan moeten planten. Dat zien we ook bij sjalotten, daar is zeker vraag naar, maar de realiteit is dat we de laatste vijf jaar maar één echt goed jaar in kilo's en kwaliteit hebben gehad. Het ene jaar is het waterschade, het andere jaar de bonenvlieg, maar over het algemeen valt het gewoon niet mee, terwijl we hier nog de mogelijkheid hebben om te beregenen."
"Op dit moment verloopt de uienexport bij ons nog vrij kalm. De Europese klanten waar wij naar exporteren hebben grotendeels nog lokaal product. Maar op het moment dat het seizoen vordert komen deze klanten wel in Oostenrijk, Duitsland en in Nederland uit en kunnen wij ons deuntje meespelen," vertelt Jordi van den Bosch van Freeland. "Met name in de randjes tussen de seizoenen in, zien wij de grootste vraag naar uien. Maar ons voordeel is dat we een breed pakket aan vollegrondsgroenten aanbieden. Hierdoor gaan er gedurende het hele jaar wel uien palletsgewijs – maar soms met volle vrachten tegelijk – met de sla en de bloemkool mee."
"Momenteel ligt de prijs van met name de gele uien op een wat lager niveau en dat biedt voor de export een mooie uitgangspositie. We hebben de afgelopen jaren ook torenhoge prijzen gezien en dan zijn klanten toch snel gereserveerder," vervolgt Jordi. "Wel zien we momenteel gigantisch hoge prijzen voor de Hollandse biologische uien. De prijzen van gele en rode biologische uien liggen ruim boven de euro per kilo, dus dat is serieus geld. Bovendien wordt het aanbod behoorlijk vastgehouden vanuit de telerskant. De vraag naar biologische uien blijft dan ook momenteel een beetje uit en je ziet zelfs afnemers die vanwege de hoge prijzen bijvoorbeeld geen rode bio-uien in het assortiment opnemen. Er wordt bij ons dan ook al veel gepolst naar zowel het gangbare als biologische importseizoen."
In de wereld van Hollandse uienexporteurs die vaak al decennialang bestaan, staat er af en toe ook een 'new kid on the block' op. Zo startte Derk van Stokkum in januari 2024 met FreshDom. Hij kende een goed eerste uienexportjaar en maakt zich nu op voor het tweede seizoen.
"De eerste helft van het Hollandse uienseizoen was voor mij relatief rustig, omdat ik niet naar overzeese bestemmingen exporteer. Mijn afzet is voor 95% gericht op de Duitse markt. Hier en daar was er afgelopen jaar al wat vraag naar de middelsortering rode uien, maar de Duitse uien zaten nog in de weg om volop te exporteren. De eerste helft van het kalenderjaar is mijn moment. Ik verwacht later deze maand of volgende maand wel dat de vraag op gang komt, omdat dan de Duitse uien opraken en ook de kwaliteit van die uien te wensen overlaat," vertelt Derk.
Voor meer informatie:
rinus@wiscomex.com
info@konaxx.nl
jaap@sorteerbedrijfdhont.nl
jordi@freeland.nl
derk@freshdom.nl