Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
samen met betere rassen en gewasbeschermingsmiddelen

Nieuwe digitale tool helpt telers ‘in de game’ houden

Tholen - Op Fruit Logistica is xarvio Field Manager for Fruit & Veggies officieel geïntroduceerd. De introductie van het gewasoptimalisatieplatform komt van BASF Digital Farming. Xarvio Field Manager ondersteunt telers in belangrijke markten wereldwijd voor de teelt van granen, mais en rijst.

Het gewasoptimalisatieplatform stelt telers in staat om onder meer groei te kunnen voorspellen, maar ook de opkomst van zieken, plagen en onkruid. Het platform is onderdeel van BASF en combineert bestaande veredeling en gewasbeschermingsproducten 'for greater value'. Dat was dan ook opnieuw de slogan op Fruit Logistica, waar BASF en groentezadenvisie BASF | Nunhems net als vorig jaar samen aanwezig waren.

Nu druiven, straks ook tomaat
De marktintroductie van xarvio Field Manager for Fruit & Veggies start in de teelt van wijn- en tafeldruiven, en maakt gebruik van de bewezen modellen van het decision support system (DDS) van Horta srl, een bedrijf dat in 2022 door BASF is overgenomen. Horta is nu volledig geïntegreerd in xarvio, om de teler optimaal waarde te kunnen bieden, zou je kunnen zeggen.

Eind 2025 gaat xarvio Field Manager for Fruit & Veggies draaien in de teelt van wijn- en tafeldruiven, met een focus op Frankrijk, Italië, Spanje en Turkije. In 2026 volgen andere teelten, te beginnen met tomaat en aardappelen.

Horta was al actief in meer dan tien verschillende open teelten, waaronder tomaat. In tomaat bij een teler in Italië vorig jaar een besparing op watergebruik van 40 procent gerealiseerd, deelt Konstantin Kretschun, Global Head van BASF Digital Farming op de beurs. "En ook de brix van de geteelde tomaten ging omhoog met 25 procent."

Voorspellen
In het systeem van xarvio wordt het DSS van Horta gecombineerd met bewezen plantgroeimodellen, en modellen voor plagen, ziekten en irrigatie. Het platform levert gewasspecifieke inzichten en agronomisch advies om opbrengsten te verbeteren, milieueffecten te verminderen en inputkosten te verlagen.

Alle geïmplementeerde aanbevelingen zijn gedocumenteerd, volgen lokale regelgeving en kunnen telers helpen milieudoelstellingen te behalen, door een lager gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en een lagere CO2-emissie.

Weerbare tomaat
Het platform xarvio is een mooi voorbeeld van een geavanceerd digitaal platform waarin de beide expertises van BASF, veredeling en gewasbescherming, worden gecombineerd, zegt Maximilian Becker. Hij is Senior Vice President van het groentezadenbedrijf BASF | Nunhems. De groentezadentak introduceert jaarlijks 70 à 80 nieuwe rassen, en heeft momenteel zo'n 1200 commerciële rassen in totaal beschikbaar voor telers wereldwijd.

Als voorbeeld van een nieuw ras noemt hij Arya. Het tomatenras doet het goed in India. "Het ras kan heel goed tegen hitte, beter dan welke andere tomaat dan ook." Met specifieke eigenschappen, waaronder een dikkere schil, is het ras goed bestand tegen klimaatextremen, waaronder ook een hele hoge luchtvochtigheid.

Gewasbescherming onder druk
Innoveren is vandaag de dag niet eenvoudig, vult Johannes Weimer het verhaal van zijn collega's aan. Hij is het derde zwaargewicht dat door BASF woensdagochtend op Fruit Logistica naar voren is geschoven om de vakpers op uitnodiging te informeren over de laatste ontwikkelingen. Johannes is Vice President van BASF Agricultural Solutions, en specifiek gericht op gewassystemen voor groenten en fruit, en portfolio-oplossingen voor fungiciden.

Sinds 2019 zijn er geen nieuwe middelen voor fungiciden meer op de Europese markt toegelaten, weet hij. Revysol was de laatste introductie, van BASF. Het geeft volgens Johannes aan hoe lastig het momenteel is om te innoveren met gewasbeschermingsmiddelen, zeker in Europa. In de Verenigde Staten gaat dat momenteel (iets) makkelijker, al zijn er ook hier genoeg uitdagingen, waaronder onzekerheid over wat Trump gaat doen.


Maximilian Becker, Konstantin Kretschun en Johannes Weimer op Fruit Logistica 2025

Trage registratie innovatie
Telers werken, onder politiek-maatschappelijke druk, hard om met minder gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te telen. Vanuit de groentezadentak probeert BASF | Nunhems ondertussen rassen zo te veredelen, dat ze beter weerbaar zijn tegen ziekten en plagen. Ook dat is echter niet eenvoudig, weet Maximilian. "Er komen bijvoorbeeld telkens weer nieuwe varianten van valse meeldauw op in sla. Een deel kunnen we oplossen met nieuwe genetica, maar lang niet alles, en ook lang niet altijd onder alle omstandigheden."

Nu is juist sla een gewas waar veredeling relatief snel gaat, gezien de aard van het relatief snelgroeiende gewas. Voor andere teelten duurt introductie van nieuwe rassen langer. "De life cycle van veredeling is doorgaans 3 tot 5 jaar", weet Johannes. Voor gewasbescherming is die life cycle een stuk langer: 10 jaar. En dan is er nog de uitdaging van trage registratie van gewasbeschermingsmiddelen, waarover je zeker niet alleen BASF hoort. Het is een bekend probleem in de markt, waardoor introductie van nieuwe gewasbeschermingsmiddelen in sommige gevallen zelfs nog langer duurt.

Meer duidelijkheid nodig
Zowel Johannes als Maximilian roepen daarom om meer duidelijkheid over wat wel en niet mag, bijvoorbeeld ook aangaande nieuwe genomische technieken in de veredeling in Europa. Maximilian: "Het mag alle kanten op gaan, zolang het maar duidelijkheid geeft." New Genome Editing Technicques (NGTs) gaan geen gamechanger zijn, mochten ze toegelaten worden, waarschuwde hij vorig jaar al. "Verwacht niet dat veredeling van nieuwe rassen opeens twee keer zo snel gaat."

Op de beurs vult hij daar dit jaar aan toe: "Hoewel NGT's effectief eenvoudigere eigenschappen zoals ziekte-resistentie kunnen verbeteren, zal het verbeteren van complexe eigenschappen zoals opbrengst en smaak nog steeds traditionele methoden vereisen. De algehele snelheid van ontwikkeling zal dus afhankelijk zijn van de context, waarbij sommige traditionele evaluatiestappen essentieel blijven."

Trage registratie van nieuwe middelen speelt de gewasbeschermingswereld parten, maar het speelt ook in de veredeling, ziet Maximilian. "Soms duurt het ontwikkelen van een nieuw slaras 12 maanden, maar duurt de registratie vervolgens nog eens 18 maanden. Tegen die tijd is de innovatie alweer ingehaald, en achterhaald. Het is essentieel dat het proces voor het goedkeuren van nieuwe producten uit conventionele veredeling sneller verloopt, zodat we kunnen bijblijven met de ontwikkelingen in de sector."

Digitaal is de toekomst
Telers gezien alle uitdagingen 'in the game houden' is een uitdaging, vinden Johannes en Maximilian. Wat dat betreft is een innovatie zoals Field Manager for Fruit & Veggies echt een uitkomst. Het gewasplanningsplatform biedt telers bijvoorbeeld de mogelijkheid om in één oogopslag te zien welke gewasbeschermingsmiddelen telers mogen gebruiken, en hoe ze dat gezien de lokale omstandigheden het beste kunnen doen.

Konstantin is positief over de transitie die de agrarische sector maakt naar digitale oplossingen. "Digitaal gaat de standaard worden. Wel mag de omschakeling naar digitaal van mij nog wel sneller dan nu vaak nog het geval is." Johannes vult hem aan: "Arbeid is steeds vaker een uitdaging. Ook hebben de mensen die werken niet altijd alle benodigde kennis. Met digitale tools zoals Field Manager for Fruit & Veggies kunnen we telers die kennis aanreiken, en meerwaarde leveren."

In de pijplijn
Het platform xarvio Field Manager for Fruit & Veggies is dus nieuw in de teelt van groenten en fruit, maar ondanks de geschetste uitdagingen komt er zowel vanuit de gewasbeschermingshoek als vanuit de veredeling ook nieuws aan. Johannes wijst op het actieve ingrediënt insecticide Axalion®, en daarnaast op een nieuw herbicide en een nieuw fungicide die in de pijplijn zitten.

Maximilian wijst op een nieuwe preirassen die dankzij speciale eigenschappen minder arbeid vragen bij het schonen, sla met een verlengde nek en een meloen die door een kleurverandering aangeeft als de vrucht oogstrijp is. Handig voor minder ervaren medewerkers. Die kunnen op die manier makkelijker de rijpe vruchten goed oogsten.

Voor meer informatie:
BASF | Nunhems
www.agriculture.basf.com
www.nunhems.com