Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Filipijnse overheid verstoort uienmarkt

Het ministerie van Landbouw op de Filipijnen heeft de import van 3.000 ton rode uien en 1.000 ton witte uien goedgekeurd, waarvan de leveringen binnen twee weken worden verwacht. Deze maatregel is bedoeld om de buffervoorraden te vergroten en prijsmanipulatie door handelaren, zoals tijdens de crisis van 2022, te voorkomen.

Jayson Cainglet, uitvoerend directeur van de Samahang Industriya ng Agrikultura (Telersvereniging Agrikultura), uitte zijn bezorgdheid over het feit dat de aankondiging de telers heeft verontrust. Hij merkte op dat veel telers zich nu haasten om hun gewassen te oogsten voordat de geïmporteerde uien arriveren, uit angst voor een daling van de landbouwprijzen. Cainglet: "De schade is al aangericht. Zodra de import werd aangekondigd, werden onze telers bang. Velen oogstten hun uien vroeg, ook al was het nog geen tijd, alleen maar om goede afzetprijzen te krijgen."

Volgens Cainglet is dit de eerste keer dat de regering de import van uien tijdens het oogstseizoen heeft verhoogd. "Dit is de eerste keer dat uien worden geïmporteerd op het hoogtepunt van het oogstseizoen. Gewoonlijk worden uien geïmporteerd na de oogst, rond mei, juni, juli of augustus - dat zijn de magere maanden voor uien op de Filipijnen," legde hij uit.

Cainglet drong er bij het ministerie op aan om de import van uien uit te stellen, zodat lokale telers kunnen profiteren van hogere prijzen. "Ons verzoek is om de import uit te stellen, zodat onze telers nog steeds kunnen concurreren tegen goede prijzen. De situatie op de velden is dat ze gedwongen worden om tegen lage prijzen te verkopen, omdat de kopers weten dat de geïmporteerde uien er snel aankomen," zei hij. Hij wees er ook op dat uien tot vier maanden in de koelopslag bewaard kunnen worden, wat suggereert dat de import uitgesteld kan worden zonder dat het aanbod in gevaar komt.

Bron: ABS CBN