In Lasalgaon, Nashik, Maharashtra, is een aanzienlijke daling van de gemiddelde mandi-prijzen voor uien waargenomen, met een daling van 50% tot $25/100 kg ten opzichte van de vorige $50/100 kg. Deze verschuiving wordt toegeschreven aan de aankomst van de verse oogst. Het onvermogen om de oogst van de kharif-uien op te slaan vanwege het hogere vochtgehalte heeft geleid tot een voorspelling van aanhoudende prijsdalingen, tenzij de exportheffing van 20% wordt opgeheven om de export te stimuleren.
Volgens Jaydutt Holkar, directeur van het marktcomité voor landbouwproducten (APMC) in Lasalgaon, heeft de sterke stijging van de uienaanvoer in belangrijke staten zoals Maharashtra, Madhya Pradesh en Gujarat bijgedragen aan de dalende mandi-prijzen. Omgekeerd zou de afschaffing van de exportheffing de vraag en de prijzen kunnen stimuleren. De kosten voor de teelt van uien liggen tussen $21,25 en $22,50 per 100 kg, waardoor telers verlies lijden als de mandi-prijzen onder deze cijfers duiken.
Ondanks de daling blijven de retailprijzen hoog, wat een verlaging van de uitvoerrechten in de weg staat. Met de robuuste aankomst van de kharif-oogsten zijn de verwachtingen echter dat de retailprijzen de komende weken zullen dalen. Ajit Pawar, de vicepremier van Maharashtra, heeft bij de minister van Handel, Piyush Goyal, gepleit voor de afschaffing van de 20% exportheffing op uien, waarbij hij wees op de prijsdaling als gevolg van de binnenkomst van nieuwe gewassen.
De retailinflatie voor uien bedroeg in november 5,59%, een schril contrast met de 86% van vorig jaar, die wordt toegeschreven aan een hoog basiseffect. De tijdige moessonregens hebben een positief effect gehad op de kharifgewassen, waaronder uien. Het areaal voor de teelt van kharif-uien is met 27% toegenomen, hoewel de prognose voor het oogstjaar 2023-24 een daling van de uienproductie met 20% aangeeft als gevolg van een daling van de rabi-productie.
Bron: Financial Express