De provincie Noord-Brabant gaat meer sturen op duurzaam en extensief grondgebruik in delen van Brabant. Daarmee zet de provincie in op minder gebruik van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen. Het gaat om kwetsbare gebieden zoals beekdalen, overgangsgebieden rond Natura 2000-gebieden, natte natuurparels en grondwaterbeschermingsgebieden. Dit is nodig om de natuur- en waterdoelen te halen én gronden beschikbaar te houden en krijgen voor extensieve melkveebedrijven, zo melden ze.
De huidige maatregelen blijken onvoldoende om de gewenste resultaten te behalen, hoe succesvol stimuleringsprogramma's als Schoon Water voor Brabant ook al zijn. De Kaderrichtlijn Water (KRW) en Natura 2000 stellen hoge eisen. De provincie moet extra stappen zetten om deze doelen te halen. Er komen nog te veel meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen in het grond- en oppervlaktewater terecht of via de lucht in natuurgebieden of bij burgers.
Daarnaast zien ze dat melkveebedrijven en hun grasland verdwijnen en intensieve teelten toenemen. Dit heeft negatieve gevolgen voor de water- en natuurkwaliteit. Ook om die reden is een stevigere aanpak nodig.
"We zien dat de huidige maatregelen rondom meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen voor bepaalde gebieden in Brabant niet genoeg zijn. Dit tandje erbij is echt noodzakelijk. Voor onze natuur, het herstellen van de waterkwaliteit én het beter beschermen van de gezondheid van Brabanders zelf. Uiteindelijk zal dit leiden tot gezondheidswinst voor onze inwoners", aldus gedeputeerde Saskia Boelema, verantwoordelijk voor Water & Bodem en Gezondheid.
Wat gaat de provincie doen?
Naast de bestaande programma's gaat de provincie ook in de genoemde gebieden regels stellen. De nadruk ligt op extensief grondgebruik, vooral door (melk)veebedrijven en daarmee:
- Minder gebruik van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen.
- Herstel van natuur, water- en bodemkwaliteit en aanpak van verdroging.
Samen met gemeenten kijken ze ook naar oplossingen om de gezondheid van inwoners te beschermen. De komende tijd werken ze uit welke regels nodig zijn voor duurzaam agrarisch grondgebruik in de verschillende kwetsbare gebieden.
Waar en wanneer dat mogelijk is, werken ze daarbij met doelvoorschriften. Doelvoorschriften werken met een norm die moet worden gehaald. Agrarisch ondernemers bepalen zelf welke maatregel of techniek wordt ingezet om te voldoen aan die norm. Er zijn nog stappen nodig om met doelvoorschriften te kunnen gaan werken. Daarnaast komt er een provinciebreed actieplan om de impact van gewasbeschermingsmiddelen zo klein mogelijk te krijgen.
Ondersteuning voor agrarische ondernemers
Gronden in kwetsbare gebieden blijven landbouwgrond. De provincie blijft boeren helpen om duurzamer te werken. Dit kan met advies en subsidies. Het stellen van regels aan het grondgebruik maakt het voor (melk)veehouders makkelijker om extensief te worden of te blijven. Boeren die duurzaam werken krijgen zo betere kansen op een rendabele toekomst.
Gedeputeerde Marc Oudenhoven, verantwoordelijk voor Agrarische ontwikkeling, hierover: "Graslanden zijn belangrijk om verdroging tegen te gaan en minder meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken. Door extensief grondgebruik kunnen we melkvee-boeren, maar ook de natuur een handje helpen. Een win-winsituatie dus."
De provincie werkt een stappenplan uit om duurzaam gebruik van de eigen pachtgronden te versnellen. Ook stimuleren we andere grondeigenaren om hetzelfde te doen. Verder gaan we veranderingen in grondgebruik beter volgen en jaarlijks rapporteren.
Gezamenlijke inzet nodig
Deze aanpak vraagt om inspanning van alle partijen. De provincie werkt daarbij samen met boeren, gemeenten, waterschappen en andere betrokkenen. "Alleen zo kunnen we een gezond, leefbaar en duurzaam Brabant behouden. Met deze maatregelen zet Brabant een belangrijke stap naar een duurzame toekomst voor landbouw en natuur."
Bron: Provincie Noord-Brabant