Bufferstroken zijn sinds 2023 verplicht langs alle waterlopen in Nederland, volgens de regels van de mestwetgeving en het GLB. Om agrariërs inzicht te geven in de regelgeving en mogelijkheden rondom bufferstroken, heeft het Toolboxteam Emissiebeperking een nieuwe toolboxkaart uitgebracht, zo meldt CLM.
De kaart is te downloaden op www.toolboxwater.nl
Overzicht van de regels
De toolboxkaart biedt agrariërs een overzicht van:
- De breedtes van bufferstroken, afhankelijk van het type waterloop.
- Specifieke situaties zoals flauwe taluds en bredere taluds.
- Eisen vanuit de mestwetgeving.
- Hoe bufferstroken kunnen meetellen binnen het GLB en ANLb.
- De regels rondom bemesting en gewasbescherming op bufferstroken en teeltvrije zones.
Met tabellen en illustraties geeft de kaart inzicht in wat wel en niet is toegestaan.
De functie van een bufferstrook
Bufferstroken zijn stroken grond langs waterlopen waar geen mest, gewasbeschermingsmiddelen en biociden mogen worden gebruikt. Deze stroken fungeren als barrière tussen landbouwpercelen en waterlopen, om zo het oppervlaktewater te beschermen. Bovendien dragen bufferstroken bij aan het versterken van de biodiversiteit. Bufferstroken zijn niet alleen een wettelijke verplichting, maar ook een kans om een bijdrage te leveren aan duurzaam beheer. Zo kunnen bufferstroken helpen bij het behalen van de GLB-eisen of worden ingezet als eco-activiteit.
Een compleet pakket
Samen met de Erfemissiescan, Perceelemissiescan en de Erfemissiecoach, vormen de Toolboxkaarten een totaalpakket om emissie van gewasbeschermingsmiddelen naar het oppervlaktewater te verminderen.
- Op de toolboxkaarten zijn verschillende praktische maatregelen vermeld om emissie van gewasbeschermingsmiddelen te verminderen.
- De Erfemissiescan en Perceelemissiescan zijn digitale tools, waarmee telers eenvoudig het risico op emissie van gewasbeschermingsmiddelen vanaf hun erf en perceel in kaart brengen. Kijk voor meer informatie op toolboxwater.nl
- Via WhatsApp, Twitter, e-mail en telefoon kan iedereen gratis zijn vraag over het tegengaan van erfemissie stellen aan de Erfemissiecoach. De meest gestelde vragen zijn – met antwoord – gepubliceerd op de website www.erfemissiecoach.nl
Bron: CLM