Tholen - Hoewel de uienexport draait als een tierelier en er wekelijks heel wat balen uien hun weg vinden naar tal van bestemmingen, had toch een grote afvaardiging uienhandelaren (75) woensdag tijd gevonden voor de jaarvergadering van het Comité Ui van GroentenFruit Huis bij Van der Valk in Dordrecht.
Klik hier voor een uitvergroting
Voorzitter Gijsbrecht Gunter van Holland Onion Association leidde de deelnemers door middel van een informatieve quiz door de ontwikkelingen die gaande zijn in en op het uienland. Dat varieerde van de promotie-inzet en marktopening van Costa Rica tot teelttechnische zaken als de inzet van 'Belem' dat boven het zaad aangebracht moet worden in strijd tegen de oprukkende bonenvlieg.
Natuurlijk kwam ook de marktsituatie van het huidige seizoen ter sprake. Momenteel kunnen de uienexporteurs en verwerkers hun lol op, vooral dankzij een goede vraag vanuit voornamelijk de Afrikaanse bestemmingen. Inmiddels is de markt wel wat rustiger geworden dan twee weken geleden. De vraag is echter hoe de markt zich in de - laatste jaren rustigere - 26 laatste weken van het uienseizoen stand kan houden, al gaf Gunter ook aan dat ook de tarra gedurende het jaar nog weleens een grote afnemer kon worden.
Peter Beemsterboer, William Nannes en Chayenne Wiskerke
Areaaluitbreiding eindig?
Het aanbod verkoopbare uien voor export werd voor dit jaar geraamd op zo'n 1.250.000 ton, waarvan er volgens de beschikbare exportcijfers t/m week 46 inmiddels 542.000 zijn geëxporteerd. De opbrengsttoename kwam niet eens zozeer door de oogst, maar wel door de grote areaaluitbreiding. Of die groei ook vastgehouden kan worden voor komend seizoen, is zeer de vraag. De zaadveredelaars - ook present tijdens de vergadering - gaven namelijk al aan dat de beschikbaarheid van zaad voor komend seizoen geen vanzelfsprekendheid is.
Toenemende ziektedruk, reductie van de beschikbare middelen en alle weersextremen zorgen voor de nodige uitdagingen met een grote ui. De uiensector voert met het ketenbrede onderzoeksprogramma Uireka onderzoek uit op allerlei gebied om de kwaliteit van de Nederlandse ui te optimaliseren en daarmee de exportpositie te verbeteren. Onder meer de veredelaars, handel en commissionairs dragen aan het onderzoek bij en en vanaf volgend jaar gaan naar verwachting ook de uientelers via BO akkerbouw bijdragen aan tal van onderzoeken. Momenteel loopt een consultatie voor de algemeen verbindend verklaring voor een heffing van 16 euro per hectare. Directeur Andre Hoogendijk kreeg dan ook een warme ontvangst van de handel.
Bestuursleden Comité Ui
Directeur Richard Schouten van GroentenFruit Huis gaf een toelichting op het jaarplan 2025 van GroentenFruit Huis, waarin kostenreductie en productbeschikbaarheid belangrijke onderwerpen zijn. Ook duurzaamheidsrapportages kwamen aan de orde, een onderwerp waar de uiensector al mee aan de slag is gegaan door de footprint van de uien te gaan berekenen. De bestuursleden van het Uien Comité met daarbij herintreder Gerard Hoekman van Mulder Onions en de beursnoteerders werden nog even extra in het zonnetje gezet en ook was er aandacht voor Inge Ribbens, die na jaren trouwe dienst als secretaris van het Comité vanaf komend voorjaar met 'vroegpensioen' zal gaan.
Traditiegetrouw was er voor het buffet weer een ludieke afsluiter van de comitévergadering, in de loop der jaren een vertrouwd agendapunt. Zo kunnen veel handelaren de goochelacts, behendigheidsspelletjes en bollen wol door de zaal van de afgelopen jaren nog wel herinneren. Dit keer was er ook een speciale act, namelijk geluidskunstenaar Niek Boes die de zaal op zijn hand kreeg met niet van echt te onderscheiden geluidsimitaties. Hoewel de uienverwerkers heel wat geluiden kunnen dromen hebben ze nooit een ui horen groeien zoals de stemkunstenaar deze middag ten tonele bracht....