Het Centre of Expertise Groen (CoE Groen) mag weer vier jaar aan de slag met praktijkgericht onderzoek in het groene domein. De vier groene hogescholen bouwen de onderzoeksinfrastructuur komende vier jaar uit dankzij de vierjarige financiering (SPRONG) vanuit regieorgaan SIA. De hogescholen en andere partijen bundelen hun krachten om de grote maatschappelijke vraagstukken in het groene domein met elkaar aan te pakken. Bijvoorbeeld: hoe produceren we gezonder voedsel met minder milieu-impact?
Via praktijkonderzoek bedenken onderzoekers innovatieve oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken op het gebied van agro, food en leefomgeving. Als onderzoekscoalitie kunnen Hogeschool Inholland, Aeres Hogeschool, Hogeschool Van Hall Larenstein en HAS green academy door het bundelen van kennis en expertise inspelen op de uitdagingen van morgen en bijdragen aan een leefbare, gezonde, groene wereld. Programmamanager Olivier Bello: "Deze toekenning is een erkenning van het harde werk, de betrokkenheid en de visie van ons team, partners en stakeholders. Samen blijven we werken aan duurzame oplossingen, toekomstbestendige ontwikkelingen en een bloeiende groene sector."
Project waterlinzen als eiwitbron
De samenwerking tussen onderzoek, onderwijs en beroepspraktijk staat centraal in de maar liefst 45 afgeronde en lopende projecten van het CoE Groen. Frank van der Helm, associate lector Levende Plantenteeltsystemen bij Inholland: "We richten ons graag op brede thematische calls. Deze onderzoeksprojecten zijn vaak te groot voor één hogeschool, want ze vergen veel verschillende expertises, voorbereiding en coördinatie. Gezamenlijk zijn we daartoe wel in staat."
Frank van der Helm is lector Levende Plantenteeltsystemen bij Inholland hogeschool
Binnen bijvoorbeeld het project 'Duurzame eiwitten: Eendje meer' onderzoeken de samenwerkende partijen hoe waterlinzen op grote schaal geproduceerd kunnen worden om het vervolgens als eiwitbron in voedingsmiddelen te kunnen verwerken. Hiermee levert het in potentie een grote bijdrage aan de eiwittransitie – de verschuiving van dierlijke naar plantaardige eiwitten – die essentieel is voor een duurzaam voedselsysteem. Eric de Bruin, lector Circulair ondernemen in de Agrifoodsector bij Aeres Hogeschool: "Ons hoofddoel is om een gezond verdienmodel te ontwikkelen waarmee we lokaal, op een duurzame manier, een maximale opbrengst aan eiwitten kunnen leveren."
Hybride yoghurt
Student Voedingsmiddelentechnologie Anouk Rustenburg van Van Hall Larenstein experimenteerde binnen dit project met waterlinzen en ontwikkelde een hybride yoghurt van waterlinzen. Deze prestatie leverde haar onder meer een plek op in de Food 100-lijst: een lijst met de meest impactvolle voedselveranderaars van Nederland. Mike van 't Land is docentonderzoeker bij het lectoraat Eiwittransitie in Voeding van HAS green academy en projectleider werkgroep procestechnologie binnen het waterlinzenproject. ''Vanuit HAS green academy werken we bijvoorbeeld aan het op een rendabele manier drogen van waterlinzen. We onderzoeken welke droogtechnieken kostenefficiënt zijn én goed aansluiten bij het systeem van telen en oogsten. We kijken hierbij specifiek naar milde droogtechnieken. Als je waterlinzen op een te hoge temperatuur of te lang droogt, neemt de eiwitkwaliteit af. En we willen de voedingswaarde zoveel mogelijk behouden.''
Voor meer informatie:
CoE Groen
https://coegroen.nl/