Tholen - De knoflookmarkt heeft met veel uitdagingen te maken. "Transportprijzen, US dollar, kwaliteit, maten, kleuren, arbeidsloon, licenties en nog veel meer zaken", somt Danny Deen van Denimpex op. Hij geeft in dit artikel een update over de knoflookmarkt met een wereldwijde blik vanuit de EU, Zuid-Amerika en het Verre Oosten.
Spaans seizoen gestart met hoge prijzen
"Europa heeft verschillende uitdagingen in de teeltgebieden, zoals het weer, arbeidskosten en transport. De Spaanse knoflookproducenten waren dit voorjaar al compleet leeg van de vorige seizoenen en dat is in de laatste drie jaar niet meer voorgekomen. Het seizoen is gestart met hoge prijzen en alleen de kleinere telers en pakstations hebben knoflook tegen lagere prijzen verkocht in verband met hun cashflow. Deze landen zijn nu wel door hun voorraden heen en er zijn alleen nog maar de grotere telers met wat voorraad die de prijzen zullen laten stijgen tot aan het nieuwe seizoen, omdat die niet onder druk staan van hun financiers", aldus Danny.
"De overige producenten in Europa, zoals Frankrijk en Italië, zijn eigenlijk geen spelers op de Europese markt, maar meer lokale spelers die voornamelijk telen voor de binnenlandse markt, aangevuld met import van overzee of pallets van de importeurs van Chinese knoflook vanuit Holland", vertelt de importeur. "Ook de Zuid-Amerikaanse landen zoals Argentinië, Chili, Mexico, Brazilië en Peru zijn eigenlijk telers voor de lokale markt en zij exporteren naargelang de opbrengsten en hoge prijzen op de importmarkten, zoals Canada en Noord-Amerika en richting specialisten in Frankrijk en Italië, die geen Chinese knoflook mogen verkopen aan de supermarkten."
Amerikaanse dollar bijna op pariteit
"China tenslotte is een grote wereldspeler op knoflookgebied, met een jaarlijkse opbrengst van 2,5 - 4,5 miljoen duizend ton, waardoor de EU vanaf 1985 een quotasysteem hanteert ter bescherming van de Europese telers en de VS invoerrechten hanteert van 400% ter bescherming van hun telers. Nu was de situatie in China eigenlijk hetzelfde. De oude voorraden in de koelhuizen waren leeg voordat het nieuwe seizoen begon en de opbrengst was niet top, al was de kwaliteit wel goed. In China zijn er traditiegetrouw veel speculanten actief op de beurs waar de knoflook wordt aangeboden, maar gezien de slechte belegging is de animo hiervoor erg gereduceerd. Er zijn nu alleen nog maar hele grote speculanten actief op de markt en die worden minder snel nerveus dan veel kleine speculanten. Door deze situatie zal de markt in China wel stabiel blijven en gedurende het seizoen wat oplopen in prijs. Maar dat ligt ook weer aan de Amerikaanse dollar, die bijna op pariteit staat en als Trump in januari zijn intrede doet, zal die wellicht nog sterker zijn dan de euro", aldus Danny.
"Ook de zeevrachtkosten zijn weer aanzienlijk gestegen door de dollarkoers en de schepen die door de oorlogsgebieden heen moeten varen. Hierdoor zijn de routes niet stabiel en worden de verzekeringen dusdanig verhoogd dat de vrachtprijzen aanzienlijk zijn gestegen en nog steeds stijgen", vervolgt de knoflookimporteur. "Met een jaarlijkse aanvoer van 60-70.000 ton naar Europa, waarvan 40.000 ton door de diverse importeurs - die over de benodigde licenties beschikken - verkocht kan worden in de EU, blijkt de vraag het aantal vergunningen en importquotum te overstijgen, waardoor er al aanzienlijke volumes op boete van 1.200 euro per ton zijn ingevoerd door importeurs."
Immigranten consumeren meer knoflook dan EU-bevolking
Hierdoor krijgen de traditionele importeurs die de laatste drie jaar altijd 100% van hun referentiehoeveeheid kregen, nu nog maar 95%. Dus de prijzen moeten stijgen om de calculatie van de importeurs rond te krijgen, anders zullen er grote klappen vallen bij de toeleveranciers van de supermarkten met programma's voor de langere termijn. Een situatie die we ook een aantal jaren geleden hebben gezien in de Corona-tijd. De hoeveelheid van maximaal 40.000 ton voor vergunningen voor EU zal de komende jaren te weinig blijken, omdat het bevolkingsaantal in Europa zeer snel stijgt vanwege het aantal immigranten dat naar Europa komt, die gewend zijn veel meer knoflook te consumeren dan de EU-bevolking. Al met al staan importeurs voor heel veel uitdagingen, maar gezien de hele wereldsituatie kan er nog van alles gebeuren", besluit Danny.
Voor meer informatie:
Danny Deen
Denimpex
St. Antoniesbreestraat 10
1011 HB Amsterdam
Tel.: +31 (0)20 624 63 90
[email protected]
www.denimpex.nl