De keten voor de levering van knoflook wordt geconfronteerd met een aantal uitdagingen, met minder en tragere voorraadbewegingen van grote telers zoals China en Spanje. Dit tekort heeft de prijzen opgedreven en importeurs benadrukken de kwaliteit als belangrijkste onderscheidende factor op de markt. De Zuid-Amerikaanse aanvoer komt uit Peru, Argentinië en Chili. De prijzen zijn hoog in Europa met een wisselende vraag van landen in de unie, variërend van hoog tot onder het gemiddelde in Duitsland bijvoorbeeld. Italië is aan het zaaien en import domineert op dit moment. In Nederland komt hoog geprijsde Chinese knoflook binnen. Frankrijk ziet een goede vraag naar knoflook. In Noord-Amerika komt het aanbod uit Argentinië. In Zuid-Afrika staan de knoflookprijzen onder druk door hoge volumes van lokale en overzeese leveranciers.
Nederland: Knoflookprijzen in China alleen maar opgelopen
De knoflookmarkt is dit jaar volgens Hollandse importeur een interessante markt. "De prijzen zijn vanaf het begin van het seizoen eigenlijk alleen maar opgelopen in China. China heeft kwalitatief een heel goede oogst, maar de maten zijn kleiner dan normaal. De meeste zitten in de 50 tot 55 mm range. Het prijsverschil tussen de 50+ en 55+ is dan ook nog nooit zo groot geweest. Spanje heeft te maken met een grote oogst qua maatvoering, maar heeft ook veel kwaliteitsissues", aldus de handelaar, die zich redelijk optimistisch toont over de tweede helft van het seizoen.
Duitsland: Ondergemiddelde vraag naar knoflook
De Duitse markt wordt momenteel gedomineerd door goederen uit China, Spanje en Frankrijk. "Lautrec knoflook is altijd erg populair in deze tijd van het jaar. Door de kwaliteitsproblemen en de toegenomen afkeur is dit product dit jaar helaas vrij schaars en duur." Wat de standaardproducten uit China en Spanje betreft, ligt de vraag momenteel iets onder het gemiddelde en gehoopt wordt dat de verkoop tegen Kerst weer wat zal aantrekken.
Frankrijk: Goede vraag naar knoflook in markt
"De voorraden geconserveerde knoflook van Franse bedrijven slinken met de dag. Er is nog een beetje over, maar niet veel. De komende weken en maanden zullen we waarschijnlijk een tekort hebben, vooral omdat Spanje een veel kleinere voorraad heeft dan andere jaren. Import is dus onvermijdelijk," aldus een Franse handelaar.
"Wat de kwaliteit betreft, die varieert sterk van partij tot partij. Sommige producten evolueren heel slecht, maar andere zijn heel goed. Het hangt echt af van de partij. De kwaliteit schommelt in lijn met de prijzen. Ook hier kun je, afhankelijk van de kwaliteit, heel goedkope knoflook hebben of knoflook die tegen een hoge prijs wordt verkocht. Maar over het algemeen, omdat er een tekort is op de markt, is de vraag relatief goed en is de markt levendig."
Spanje: Lage volumes lokale knoflook beperken verkoop buiten contracten om
De Spaanse knoflookvoorraden bevinden zich momenteel in het midden van hun cyclus, met een goede houdbaarheid in de bewaring en net genoeg volumes om het seizoen af te kunnen maken, gezien de aanzienlijke vermindering van het areaal dit jaar.
"De meeste Spaanse bedrijven beperken hun verkoopactiviteiten tot de open markt, buiten de vastgestelde leveringscontracten om, vanwege de beschikbare volumes," zegt een vertegenwoordiger van de sector. Er moet aan worden herinnerd dat het areaal in 2024 opnieuw is gedaald ten opzichte van het vorige seizoen, ongeveer -14% ten opzichte van 2023, waarbij de daling van het paarse knoflookareaal, dat voor het eerst onder 40% van het totale teeltareaal is gedaald, nog wordt versterkt. Deze daling van het areaal komt bovenop de daling van 17% van vorig jaar, wat neerkomt op een totale daling in de afgelopen twee jaar van meer dan 30% ten opzichte van het in 2022 geteelde areaal.
De verkoop is rustig en de sector houdt zijn voorraden liever op peil. "Er is beschikbaarheid van knoflook uit derde landen zoals Egypte, Turkije enz. Maar de aangeboden prijzen zijn erg hoog, dus er wordt heel weinig knoflook geïmporteerd in Spanje en Europa in het algemeen," zegt de vertegenwoordiger.
Italië: Goede lokale knoflookoogst
De Italiaanse knoflookmarkt ondervindt begin december geen bijzondere problemen. Er wordt gekoelde knoflook verkocht in Italië, met schaarse hoeveelheden als gevolg van de lagere hoeveelheid die in het laatste seizoen is geoogst. "Terwijl het zuidelijk halfrond oogst, zijn wij op het noordelijk halfrond aan het zaaien. Volgens de ramingen zouden de hoeveelheden iets groter moeten zijn dan vorig jaar," zegt een handelaar uit Zuid-Italië. "Op dit moment is het zaaien klaar in de zuidelijke regio's van Italië. In het noorden zijn er wat problemen geweest door het slechte weer en die zullen de komende weken worden afgerond."
In Europa is knoflook verkrijgbaar uit Spanje en China tegen hoge prijzen. "De beschikbare hoeveelheden lijken misschien klein, maar ze zijn zeker hoger dan vorig jaar. Sterker nog, met dezelfde hoeveelheid in voorraad is er dit jaar zeker een hogere opbrengst vanwege de goede kwaliteit in voorraad; vorig jaar was de opbrengst na verwerking gedaald tot ongeveer 40-50%. Op dit moment zitten we rond de 70-80%," meldt de handelaar. "Argentinië, de meest representatieve teler op het zuidelijk halfrond, is binnenkort klaar voor de oogst, die naar verwachting van goede kwaliteit zal zijn als het weer het toelaat. We wachten op de prijzen van het Argentijnse en Chileense product dat eind december klaar zal zijn voor verzending."
Een teler en verkoper van knoflook uit Zuid-Italië bevestigt: "Het Spaanse seizoen voor witte knoflook ziet er dit jaar positief uit. Vergeleken met vorig jaar zijn de huidige prijzen met ongeveer 10-15% gestegen, dankzij een veel hogere productkwaliteit dan vorig seizoen. De vraag is ook goed en de consumptie is positief."
"De Italiaanse teelt van 2024 had gemiddeld een goede kwantitatieve opbrengst en bewijst zeer goede kwaliteitskenmerken", zegt een marktdeelnemer die 130 ha beheert in Noord-Italië. De teelt van het consortium waarvan hij lid is, is allemaal gecertificeerd en heeft een herkenbaar merk, waardoor de verkoop in de retail tussen de 15 en 19 euro/kg ligt. "In Italië voldoet de binnenlandse teelt niet aan de vraag, dus import is essentieel. Op dit moment is het algemene aanbod niet erg goed: Spanje heeft ongunstige weersomstandigheden gehad en Frankrijk exporteert niet veel. In sommige jaren is er ook Chinese knoflook beschikbaar, maar die is van mindere kwaliteit en tegen een lagere prijs dan lokale knoflook."
Peru: Aanhoudende groei met focus op kwaliteit en nieuwe markten
Het Peruaanse seizoen voor knoflook werd gekenmerkt door een prijsstijging van 30-40% in vergelijking met vorig jaar. Deze stijging werd aangedreven door een kleiner teeltgebied (7.000 ha in plaats van de gebruikelijke 10.000) en een hogere productiviteit dankzij La Niña, dat zorgde voor koude omstandigheden die ideaal waren voor de teelt. De belangrijkste exportbestemmingen waren Mexico, de Verenigde Staten en Australië, met een gemiddelde prijs van $37 per karton van 10 kg, tegenover $25 vorig jaar. De kwaliteit van Peruaanse knoflook wordt geprezen en lokale bedrijven investeren in moderne verwerkingsfaciliteiten om hun concurrentievermogen te versterken.
Chili: Strategische leverancier in belangrijke commerciële markten
Chili rapporteerde dit jaar een verbeterde knoflookkwaliteit, toegeschreven aan een toename van het aantal koeluren (van 400 vorig jaar tot meer dan 800 dit jaar), hoewel de opbrengst met 10% daalde. De prijzen zijn met 40% gestegen ten opzichte van vorig jaar en variëren van $3,20 tot $3,50 per kilo. Mexico blijft de belangrijkste afzetmarkt, met zendingen die vooral bedoeld zijn om de commerciële kloof te dichten tussen december en maart, wanneer Mexicaanse knoflook niet beschikbaar is. Chili profiteert ook van minder beperkende fytosanitaire maatregelen dan concurrenten zoals Argentinië, wat zijn marktpositie verder versterkt.
Argentinië: Aanpassing aan economische en klimatologische uitdagingen
Argentinië staat voor grote uitdagingen door de hoge temperaturen en de hoge teeltkosten. Terwijl de prijzen met 15% tot 20% zijn gestegen, daalde de teelt met 20-30% als gevolg van ongunstige weersomstandigheden. Brazilië is de belangrijkste markt en neemt 80% van de export voor zijn rekening. Lokale economische problemen en strenge exportregels naar Mexico, zoals het gebruik van maleïnehydrazide, hebben de kosten doen stijgen. De sector verbetert echter zijn processen, waaronder koelopslag, om de beschikbaarheid van het product te vergroten.
China: Recente vraag op de knoflookmarkt iets lager dan in dezelfde periode vorig jaar
Juli en augustus zijn de piekmaanden voor de Chinese export van knoflook, maar dit jaar is het anders. De exportmarkt voor knoflook presteerde in juli en augustus van dit jaar zwak, met minder orders dan in voorgaande jaren.
De kwaliteit van de nieuwe knoflookoogst dit jaar is uitstekend wat betreft kleur, zuiverheid en droogte, maar de opbrengst van grote knoflook is lager. Hoge verzendkosten en onzekere verzendschema's hebben dit jaar de aankomst van knoflook in de havens vertraagd, wat de verwerking op de markt bemoeilijkt. Dit is vooral duidelijk op de Oost-Europese route.
Wat de huidige marktvraag betreft, zijn Centraal- en Zuid-Amerika relatief stabiel, terwijl West- en Noord-Afrika minder orders hebben als gevolg van de hoge verzendkosten. Het exportvolume is met minstens 30% gedaald in vergelijking met voorgaande jaren.
Hoewel de knoflookprijzen onlangs zijn gedaald, hebben ze zich nu gestabiliseerd en laten ze een opwaartse trend zien. Naarmate de nieuwe knoflook in de magazijnen wordt opgeslagen, zal de prijs van de niet-opgeslagen knoflook stijgen omdat het aanbod afneemt.
Noord-Amerika: Argentijnse knoflook om aanbod te verlichten
Het aanbod van knoflook in Noord-Amerika kent twee verschillende markten: de retail, die strikt niet-Chinese knoflook afneemt, en de Chinese markt. Het aanbod van knoflook buiten Azië is relatief beperkt. Er was dit jaar niet veel knoflook uit Mexico en de kwaliteit van de knoflook uit Spanje was gemengd, met hoge prijzen. Het wordt verwacht dat Argentinië deze week zal beginnen met verschepen.
Binnen de VS is er wat aanbod uit Californië, maar ook daar liggen de prijzen hoger. Knoflook uit China is eveneens duurder geworden door gestegen vrachtkosten, een trend die begon toen er problemen waren met de havens aan de oostkust. Sindsdien zijn de prijzen voor Chinese knoflook gestegen en zijn ze hoog gebleven.
De vraag naar knoflook is momenteel afgenomen, maar zal naar verwachting weer stijgen rond Kerst en Nieuwjaar. Naast de hogere vrachtkosten zijn er nog andere uitdagingen, zoals de aanhoudende problemen met de havens aan zowel de oost- als westkust, die na de stakingen nog steeds verstoringen ondervinden. Er is ook bezorgdheid over de aangekondigde tarieven van president Donald Trump – een belasting van 25 procent op importen op de dag van zijn inauguratie, 20 januari, en mogelijke 10 procent tarieven op Chinese import.
Zuid-Afrika: Prijzen onder druk
De knoflookprijzen staan onder druk met grote volumes op de markt. Politieke onrust in Mozambique die leidt tot grenssluitingen hebben grote kopers van knoflook van de markt gehouden en handelaren hebben hun afwezigheid gevoeld.
De gemiddelde prijs is R44 (2,30 euro) per kilo op de gemeentelijke markten. Zuid-Afrikaanse knoflook kan moeilijk concurreren met Chinese, Spaanse en Argentijnse knoflook, vooral wat de maten betreft, en retailers geven de voorkeur aan de grote bollen van geïmporteerde knoflook. Er is al een paar jaar een antidumpingtarief van kracht op Chinese knoflook en er is een herziening van het tarief gepland voor 2027.
Egypte: Aangeplant knoflookareaal verdubbeld
Na de gebruikelijke cycliciteit van het knoflookareaal en een beperkt areaal vorig seizoen, hebben telers dit jaar het knoflookareaal in Egypte verdubbeld. "Vorig seizoen was het erg goed, met een zeer hoge lokale en internationale vraag. Daarom hebben veel telers besloten om dit seizoen knoflook te telen," zegt een teler.
De verdubbeling van het areaal betekent een terugkeer naar een normale teelt, aangezien het knoflookareaal in Egypte vorig seizoen gehalveerd was ten opzichte van het seizoen daarvoor. Het nieuwe seizoen begint in maart en telers verwachten een grote vraag. Om de Egyptische markt te bevoorraden, importeren handelaren knoflook uit China. "De Chinese prijzen zijn momenteel gunstig en we kunnen knoflook van goede grootte en vorm importeren, hoewel de smaak minder uitgesproken is dan die van Egyptische knoflook, maar de lokale markt accepteert het," zegt een importeur.
Volgende week: Overzicht wereldmarkt druiven