Dit jaar lijkt het Spaanse knoflookseizoen positief te verlopen. "De prijzen voor witte knoflook liggen ongeveer 10 tot 15 procent hoger dan vorig jaar. Dit komt door de aanzienlijk betere kwaliteit van het product in vergelijking met vorig seizoen. Ook de vraag is goed", zegt Salvatore Del Prete van Pio Del Prete, een bedrijf in de Zuid-Italiaanse provincie Caserta.
Het familiebedrijf is gespecialiseerd in de verwerking en handel van knoflook, uien, sjalotten, wortelen en walnoten. Dit jaar heeft Pio Del Prete 300 ton knoflook, 2.000 ton uien en 50 ton sjalotten op de markt gebracht.
Sinds 2017 biedt het bedrijf ook een biologische lijn aan. De producten zijn door Bio Agri Cert gecertificeerd en voldoen aan strenge eisen op het gebied van voedselveiligheid en kwaliteit.
De uienteelt kende dit jaar echter uitdagingen. Door de hoge temperaturen zijn er brandwonden en andere gebreken aan de bollen. "We kunnen Italiaanse uien waarschijnlijk tot februari of maart leveren", zegt Del Prete. "In voorgaande jaren haalden we mei, maar nu zullen we vroegtijdig moeten overschakelen op import. De Nederlandse uien zullen dit jaar de markt domineren, want hun kwaliteit is uitstekend en ook maatvoering is met maten 60/80 prima."
De prijzen zijn vergelijkbaar met die van vorig jaar. De gele ui is het populairst onder Italiaanse consumenten, maar ook nicheproducten doen het goed, zoals de gele Cipolla Ramata di Montoro.
"Onze missie is duidelijk", besluit Del Prete. "We focussen op kwaliteit en de gezondheidsvoordelen van onze producten, niet op kwantiteit."
Voor meer informatie:
Salvatore Del Prete
Pio Del Prete Srl
Strada Consortile, Zona ASI
81032 Carinaro (CE) – Italië
Tel: +39 (0)81 8917323
[email protected]
www.agliodelprete.it