Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bastiaan Krijger, KV Techniek:

“Robot wisselt en reinigt roosters uienafstaarter in paar minuten”

Het manueel wisselen van de zeven van een uienafstaartmachine duurt al gauw 10 minuten. Dat zorgt er ook voor dat de productie gedurende die tijd stilligt. Onze robotoplossing heeft voor het wisselen van de zeven minder dan 2 minuten nodig," zegt Bastiaan Krijger, directeur van KV-Techniek in de laatste editie van het Vakblad Primeur. De 'Robot Company', zoals KV-Techniek zichzelf noemt, heeft onlangs een schoonmaakrobot voor afstaarters op de markt gebracht. "De robot haalt de vieze zeven uit de afstaarter en wisselt ze om voor schone. Dit maakt het mogelijk om snel verder te sorteren."

"De arbeidsintensieve werkzaamheden die de operator manueel moest uitvoeren, neemt de robot gemakkelijk over," geeft Bastiaan aan. "De zeven in de afstaarter zijn vastgeklemd met pneumatische klemmen. Onze robot duwt deze klemmen open, pakt de zeef en draait die los. De uien die nog op de zeef liggen, worden hierbij in de machine geworpen. Vervolgens wordt een schone zeef teruggeplaatst en de klemmen gesloten." Bijkomend voordeel is dat het met de robotreiniging niet meer nodig is om over de zeven te lopen om ze schoon te maken, geeft Lindert Moerdijk van MSP Onions uit Nieuwdorp aan, die de robot vorig jaar in gebruik nam.

Automatische reiniging
Ook de reiniging van de zeven is een volautomatisch proces, merkt Bastiaan op. "De robot – die over een rails rijdt – is uitgerust met een wagentje waaruit de schone zeven worden gepakt en waarin de vieze zeven worden vervoerd naar het reinigingsstation. De robot plaatst de gebruikte zeef in het wasstation en na het wassen wordt de schone zeef op voorraad in een rek gelegd."

Voorlopig worden de zeven onder hoge druk met water gereinigd, maar KV-Techniek geeft aan bezig te zijn met het ontwikkelen van een automatisch proces voor droge reiniging van de gebruikte zeven. "Veel uienbedrijven zijn niet gewend aan het gebruik van water in het proces. Met de nieuwe methode blijft de ruimte droog en is er geen afvalwater. Daarnaast kan er – als het nodig is om de zeven vaak te verwisselen – al gauw een paar duizend liter water worden bespaard."

Besparing tijd en mankracht
De zeven zijn gemaakt van RVS en wegen meer dan 50 kg. Dat maakt het handmatig verwisselen tot een vervelend en arbeidsintensief werk, laat Bastiaan weten. "Het is vanzelfsprekend dat hoe meer partijen uien een bedrijf verwerkt, hoe meer tijd en mankracht er wordt bespaard met de inzet van de robot. Er zijn partijen uien waar de zeven in de afstaartmachine wel 6 keer per dag verwisseld moeten worden. Dan is de robot echt een uitkomst. Voor andere partijen is soms eenmaal per 1,5 dag al voldoende." Bastiaan verwacht dat de terugverdientijd van de schoonmaakrobot tussen de 3 en 5 jaar ligt.

De opdracht geven aan de schoonmaakrobot om de zeven te verwisselen blijft wel mensenwerk, vertelt Bastiaan. "De operator kan aan de output van de afstaartmachine zien wanneer het tijd is om de zeven te laten verwisselen: als er meer uienstaarten in het eindproduct doorkomen. Sommige bedrijven laten dit doen tijdens de pauze bijvoorbeeld." En zelfs dat aspect kan ook geautomatiseerd worden, geeft Lindert aan. "Een koppeling met de software kan ervoor zorgen dat het aansturen van de robot geen mensenwerk hoeft te zijn. Bij ons geeft het software pakket Eqontrol de opdrachten op de door ons ingestelde tijden."

Stijgende kwaliteit
De directeur van KV Techniek stelt vast dat, naast het besparen van tijd en mankracht, de toename in kwaliteit van de output een grote rol speelt bij het gebruik van de schoonmaakrobot. "Het is lastig om die verbetering en stijging van continuïteit in cijfers uit te drukken, maar dit is zeker de belangrijkste factor."

Ook het Vakblad Primeur ontvangen? Neem voor 8 tientjes per jaar een abonnement

Voor meer informatie: [email protected]