Minister-president Mamata Banerjee van de Bengalen heeft gewezen op de problemen met de levering van basisgroenten zoals aardappelen en uien in Bengalen, en schrijft de stijgende prijzen toe aan het feit dat de export de vraag van de staat overtreft. Het leiderschap van de deelstaat heeft beloofd de uitvoer van deze producten nauwlettend in de gaten te houden en ervoor te zorgen dat lokale behoeften voorrang krijgen voordat export wordt toegestaan.
Tijdens een evaluatievergadering uitte Banerjee haar bezorgdheid over de voortijdige export van de aardappeloogst en benadrukte ze het belang om eerst aan de eigen vraag van Bengalen te voldoen. Bengalen is samen met Uttar Pradesh en Bihar een van de grootste aardappelproducenten en heeft te kampen gehad met vertragingen in de aankomst van de nieuwe oogst als gevolg van de onvoorziene regens en de cycloon Dana, waardoor de prijzen van de bestaande voorraad in de koelopslag zijn gestegen.
Op de retailmarkt in Calcutta werd het aardappelras Jyoti geprijsd voor $0,41-$0,42 per kilo, terwijl Chandramukhi werd verkocht voor $0,46-$0,48 per kilo - een opmerkelijke stijging in afwachting van de nieuwe oogst die half december wordt verwacht. De deelstaatregering probeert al sinds juli de prijzen onder de $0,36 per kilo te krijgen, tot nu toe zonder succes.
Banerjee bekritiseerde de rechtvaardiging van de prijsstijgingen in Bengalen door ze te vergelijken met soortgelijke trends in andere staten en benadrukte de aanzienlijke teelt van rijst en aardappelen in de staat. Ze drong erop aan dat aan de vraag van Bengalen zou worden voldaan voordat aardappelen naar andere regio's zouden worden vervoerd.
De minister-president sprak ook over de uienmarkt en merkte op dat Bengalen afhankelijk is van leveringen uit Nashik en andere regio's vanwege de beperkte lokale teelt. Met een jaarlijkse behoefte aan uien van ongeveer 1 miljoen ton in Bengalen, is de export van een aanzienlijk deel van de voorraad onder vuur komen te liggen, vooral na het besluit van Bangladesh om de importheffingen op uien op te heffen, wat handelaren heeft aangemoedigd om zich op de export te richten.
Banerjee riep op tot actie tegen de export van 50% van de uienvoorraad van de staat en bekritiseerde tussenhandelaren voor het uitbuiten van de situatie. Uien werden naar verluidt verkocht tegen $0,84-$0,87 per kilo, iets lager dan de $0,90 twee weken eerder, te midden van deze voortdurende uitdagingen.
Bron: The Telegraph Online