India heeft te maken met een opmerkelijke stijging van de uienprijzen, met prijzen die in bepaalde regio's oplopen tot bijna $ 1,21 per kilo. Deze stijging wordt toegeschreven aan het gebrek aan overheidsinterventie in de retailprijzen, hoewel een daling wordt verwacht wanneer de Kharif-uienoogst in de komende twee weken op de markt komt.
Ajit Shah, voorzitter van de Horticulture Produce Exporters Association, benadrukte het gebrek aan controle over de retailprijzen, waardoor retailers de prijzen kunnen verhogen. Parashram Patil, een senior landbouwconsultant, wees op het monopolie van tussenhandelaren en onvoldoende opslagfaciliteiten in veel steden, wat de situatie verergert.
In Lasalgaon in Maharashtra was de referentieprijs voor Rabi-uien $70,58 per 100 kg, terwijl de prijs voor Kharif-uien $43,41 per 100 kg bedroeg. De retailprijzen in de National Capital Region zijn omhoog geschoten: uien kosten nu $0,84-$0,90 per kilo, terwijl dat $0,60-$0,72 was. De overheid heeft ingegrepen door uien aan te bieden tegen een gesubsidieerd tarief van $0,42 per kilo via coöperaties.
M. Madan Prakash, voorzitter van de Agricultural Commodities Exporters Association, merkte op dat de transportkosten van Nashik naar andere delen van het land de prijs met ongeveer $0,12 per kilo verhogen. Het gebrek aan transparantie en de rol van tussenpersonen in de uienhandel zijn ook bekritiseerd omdat ze bijdragen aan hogere retailprijzen.
V. Shunmugam, een expert op het gebied van marktonderzoek, en anderen hebben gewezen op de problemen met marktspeculatie en het misbruik van oogstverliesrapporten door retailers om de prijzen ten onrechte te verhogen. Ondanks de inspanningen van de regering om de prijzen te stabiliseren door meer dan 2.400 ton uien te importeren, blijven er problemen op het gebied van distributie en kwaliteit.
Er heerst echter optimisme dat de prijzen zullen dalen wanneer de Kharif-oogst eraan komt, omdat er een goede oogst wordt verwacht. De Crop Watch Weather Group van het ministerie van Landbouw meldde een toename van het Kharif-uienareaal, wat erop wijst dat de prijsdruk mogelijk zal afnemen. Toch kunnen systeemproblemen zoals inefficiënties in de keten en een gebrek aan markttransparantie de prijzen op korte termijn blijven beïnvloeden.
Bron: Media House Press