De eerste uien van het nieuwe seizoen zijn op de markt gekomen. De kortdag-uien uit Japan worden nu gebruikt voor de lokale consumptie en voor verzending naar de Stille Zuidzee-eilanden, terwijl de opgeslagen oogst bijna op is en binnen 3-4 weken ten einde zal lopen.
In de regio Pukekohe gaan de belangrijkste exportgewassen, zowel gele als rode uien, goed. In sommige gebieden is men inmiddels begonnen met irrigatie. De lange uien uit Pukekohe worden naar verwachting binnen de komende 6-8 weken gerooid en gedroogd, en de oogst zal midden januari beginnen. De export zal kort na de start van de oogst volgen.
Het areaal dat in Nieuw-Zeeland aan gele uien is gewijd, is met 348 hectare afgenomen tot in totaal 4.042 hectare, wat neerkomt op een vermindering van 8%. Daarentegen is het areaal voor rode uien met 89 hectare toegenomen, tot een totaal van 650,2 hectare, wat een stijging van 15% betekent.
Hoewel het nog te vroeg is om de kwaliteit of uiteindelijke opbrengsten te voorspellen, kunnen de optimale omstandigheden leiden tot een normale exportoogst. De uiensector verwelkomde onlangs Ina Jansen, een bekende van Gills Onions en vertegenwoordiger van Zwiebel Jansen GmbH, een Duits uienverwerkingsbedrijf dat zich specialiseerde in het schillen van uien, samen met haar collega's uit Duitsland.
Bron: Onion Business