De Maleisische regering heeft RM12 miljoen (ongeveer 2,4 mln euro) uitgetrokken voor 2025 om de keten van de uienteelt te verbeteren en te moderniseren, zelfvoorzienend te worden op het gebied van uienteelt en de afhankelijkheid van import te verminderen. Het initiatief, dat werd aangekondigd door de directeur-generaal van het ministerie van Landbouw, Datuk Nor Sam Alwi, richt zich op de ontwikkeling van infrastructuur zoals irrigatie, opslag en droogfaciliteiten, naast het bieden van technische ondersteuning en training aan telers. Verwacht wordt dat deze inspanningen de afhankelijkheid van import zullen verminderen, de zelfvoorzieningsgraad zullen verhogen, de voedselzekerheid zullen versterken en werkgelegenheid zullen creëren.
Een pilotprogramma in Ladang Bikam, Perak, markeert het begin van een strategische, meerfasige inspanning om het uienaanbod te stabiliseren. Dit programma omvat de levering van middelen zoals plantgoed en marketinghulp. De regering ziet dit project als een katalysator voor verdere ontwikkeling, met als doel een duurzame teelt van uien het hele jaar door, in overeenstemming met de nationale doelen voor zelfvoorziening in de landbouw.
Om uitdagingen zoals hoge arbeidskosten en seizoensgebonden onregelmatigheden in de teelt aan te pakken, stimuleert de regering moderne teelttechnieken. Deze omvatten precisielandbouw en gemechaniseerd planten, wat naar verwachting de productiviteit zal verhogen en de verliezen zal verminderen. Het initiatief pakt ook problemen aan op het gebied van infrastructuur en zaadkwaliteit, die cruciaal zijn voor het verbeteren van de resultaten van de teelt van uien.
Voor de toekomst heeft de regering een strategisch plan opgesteld dat erop gericht is om tegen 2030 voor 30% zelfvoorzienend te zijn in de teelt van uien. Dit plan omvat zaadontwikkeling tot teelt op commerciële schaal, met een aanzienlijk areaal voor de uienteelt in verschillende staten. Het initiatief heeft als doel om tegen 2030 meer dan 1.347 ha te bebouwen en meer dan 14.000 ton uien te produceren, ondersteund door een investering van RM100 miljoen (ruim 20 mln euro) in het kader van het 13e Maleisië Plan. Deze alomvattende aanpak is niet alleen gericht op het stimuleren van de lokale uienproductie, maar ook op het vergroten van de veerkracht van de landbouw en de voedselzekerheid op de lange termijn in Maleisië.
Bron: TheStar