Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
René de Zeeuw, Hoeksche Chips:

"Samenwerken brengt je verder"

Samenwerken, kansen zien en benutten en netwerken, het heeft de aardappeltelers Henk Scheele en René de Zeeuw gebracht waar ze nu zijn met hun teeltbedrijf en chipsfabriek Hoeksche Chips. Fruittelers van de NFO-kring Zuid(west) brachten in het kader van Toekomstgericht Ondernemen een bezoek aan het bedrijf. Na een presentatie en rondleiding op het bedrijf gingen ze onder leiding van Emile Langerak van de Ondernemerschap Academy in gesprek over toekomstgericht en duurzaam ondernemen, zo schrijft NFO.

Henk Scheele vertelde over de reis die ze als ondernemers hebben afgelegd van akkerbouwer in een afnemende aardappelmarkt naar een succesvolle chipsfabriek en daardoor een akkerbouwbedrijf met een stabiel inkomen.

In de jaren na 2000 nam de markt voor tafelaardappelen steeds verder af en hadden de telers te maken met grote prijsverschillen in en tussen de seizoenen. Henk zocht meer stabiliteit in het inkomen en zocht dit in samenwerking met twee buren, die ook akkerbouwer zijn. Door samen te werken en machines te delen kon de kostprijs omlaag. Ook aan inkomstenzijde werd gezocht naar meer stabiliteit. Zo ontstond het idee om chips te gaan bakken. Dat begon met een jaar lang proeven in frietpannen met verschillende rassen en oliesoorten. Daarna werd een grotere pan aangeschaft en pas nadat de chips in de eerste winkels lagen werd een bedrijfsruimte ingericht en werden professionele pannen aangeschaft. Ook werd een freelance vertegenwoordiger werd ingehuurd en kwam de chips in steeds meer winkels te liggen. Het was een traject waarin alleszins onzeker was of ze de investeringen terug gingen verdienen.

De eerste jaren lag Hoeksche Chips alleen in speciaalzaken, maar daardoor konden niet alle aardappelen worden verwerkt. Binnenkomen in de supermarkt was niet eenvoudig, maar via contacten met enkele agf-chefs lukte het toch de chips op agf-afdelingen te leggen en zo groeide de verkoop gestaag door. Via de juiste contacten en door op het juiste moment in te springen op kansen ligt de chips vandaag de dag bij Albert Heijn in het schap. Ook is het de enige chips die op Schiphol en door KLM wordt verkocht en lukt het om alle aardappelen van het akkerbouwbedrijf voor een rendabele en stabiele prijs te verkopen.

Met zijn verhaal liet Henk de fruitteeltondernemers zien dat er ondanks een afnemende markt, waarin veel van telers wordt gevraagd, toch kansen liggen om te ondernemen. Tegelijk liet hij ook zien dat de weg naar succes er één van lange adem is. Nu bijna twintig jaar later staat er een succesvolle fabriek, maar dat is klein begonnen en de eerste jaren waren ook risicovol. Door telkens kansen te benutten en te netwerken, liggen er mogelijkheden. Het is de kunst ze als ondernemer te zien en te benutten.

Er kan worden teruggekeken op een bijeenkomst met goede en waardevolle gesprekken, die een bredere blik gaven op de eigen bedrijfsvoering. Aan het einde werd dank uitgesproken richting de NFO, voor het organiseren van de bijeenkomst.

Bron: NFO

Voor meer informatie:
Hoeksche Chips
3295 ZJ 's-Gravendeel
[email protected]
www.hoekschechips.nl

Publicatiedatum: