Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bewaarproblemen en prijsinstabiliteit voor Oekraïense groentetelers

In West-Oekraïne is de groenteteelt duidelijk in opkomst, met zowel kleine als grote telers die hun opslagcapaciteit met ongeveer 20% uitbreiden. Deze groei in de verschillende regio's wordt ondersteund door een toenemende vraag naar trainingen in opslagtechnologieën en de bouw van nieuwe opslagfaciliteiten, met name in de regio's Zaporizhzhia en Dnipropetrovsk.

Ondanks deze positieve ontwikkelingen blijven er uitdagingen bestaan, vooral op het gebied van opslag en fluctuaties in de marktprijzen.

Vorig jaar vertoonde de prijs van uien aanzienlijke schommelingen: van 0,26 euro per kg in de herfst daalde deze naar 0,20 euro per kg rond de jaarwisseling, en viel vervolgens verder terug tot 0,15 euro per kg tussen februari en april door een overaanbod van producten van lage kwaliteit. Hoewel er tussen half april en half mei een korte piek was tot 0,62 euro per kg, daalden de prijzen weer naar 0,11 euro per kg in juni. De hoge elektriciteitskosten, vooral voor telers die afhankelijk zijn van generatoren, die 2 tot 3 keer duurder zijn dan het elektriciteitsnet, hebben de situatie verder verergerd. Als gevolg hiervan hebben sommige telers in Centraal-Oekraïne hun teeltgebieden verkleind of zijn ze gestopt met de teelt vanwege de geleden verliezen.

Onjuiste oogsttechnieken worden gezien als de belangrijkste oorzaak van deze verliezen. Groenten zoals kool, wortelen en bieten moeten bijvoorbeeld bij temperaturen onder de 12 graden Celsius worden geoogst om de houdbaarheid te maximaliseren. Uien moeten bovendien voorzichtig worden behandeld, met specifieke droogtemperaturen om ziekten en bederf te voorkomen.

Daarnaast leidt een tekort aan arbeidskrachten ertoe dat sommige telers hun oogst machinaal uitvoeren, wat vaak resulteert in de aanschaf van verouderde apparatuur die de producten kan beschadigen en de houdbaarheid verder verkort. Grote bedrijven slagen erin om stroomuitval op te vangen met de juiste generatorcapaciteit.

De onvoorspelbare aard van de groentemarkt, beïnvloed door een groot aantal kleinschalige telers en externe factoren zoals weersomstandigheden en mogelijke import, maakt het voorspellen van prijzen en vraag een voortdurende uitdaging.

Bron: agrotimes.ua

Publicatiedatum: