Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Paris Ail over de Franse knoflookmarkt

"We dachten het record verbrokoen te hebben, maar de prijzen blijven stijgen"

Tegen de achtergrond van "zeer hoge prijzen", zowel in Frankrijk als in het buitenland, maakt Geoffrey Aumont, verkoper bij Paris Ail, de balans op van de huidige knoflookmarkt. "Sinds enkele jaren zien we een daling van het areaal in Spanje, de grootste knoflookproducent van Europa. Deze daling is enerzijds te wijten aan het grillige weer, dat een negatieve invloed heeft op de opbrengst, anderzijds aan de stijgende verzekeringskosten. Maar het tekort aan knoflook in Europa is ook te wijten aan een aantal ziekten die Franse en Spaanse knoflookzaden aantasten. Al deze factoren verklaren deels het huidige prijsniveau, dat voor Spaanse knoflook bijna twee keer zo hoog is als vier of vijf jaar geleden. We dachten dat we de piek bereikt hadden, maar de prijzen blijven elke drie à vier maanden stijgen. Zelfs voor Chinese knoflook, die meestal € 1 goedkoper is per kilo, zijn de prijzen bijna identiek. De gepelde knoflook heeft dit jaar zelfs recordprijzen bereikt."

Krap aanbod Franse knoflook
Het huidige verkoopseizoen zal lijken op het voorgaande: slechte weersomstandigheden tijdens de oogst hebben een impact gehad op zowel de opbrengst als de kwaliteit. "Het is nooit goed om te oogsten als het regent. Dit brengt ziekten met zich mee zoals Waxy Breackdown, dat verantwoordelijk is voor het verkleuren en uitdrogen van de knoflookteentjes. Het slechte weer is ook nadelig geweest voor de opbrengst. Vorig jaar leden sommige telers een oogstverlies tot 80%. En ook al hebben we geïnvesteerd in geavanceerde apparatuur voor de verwerking, opslag en bewaring om jaarrond aan de vraag van onze klanten te kunnen voldoen, het gebrek aan volumes bedreigt opnieuw de continuïteit van de levering."



Van de handel naar de teelt
Hoewel Paris Ail nu de grootste knoflookteler in Frankrijk is, heeft het bedrijf zijn activiteiten oorspronkelijk ontwikkeld in de handel en export. "We zijn begonnen als een distributeur. Een van onze sterke punten is dat we gevestigd zijn in Rungis, in het hart van de grootste versmarkt ter wereld. In de loop der jaren hebben we geïnvesteerd in pakstations en grond om een teeltbedrijf te worden. Deze keuze werd gemotiveerd door de wens om geloofwaardigheid te winnen bij onze klanten. Vandaag hebben we een areaal van 140 hectare. De teelt is de afgelopen jaren uitgebreid om jaarrond te kunnen voldoen aan de vraag naar Franse knoflook. Onze contracttelers voegen daar nog eens 300 hectare aan toe, wat overeenkomt met ongeveer 3.000 ton knoflook."

"Als teler kunnen we de kwaliteit van onze producten van a tot z controleren en hebben we een onberispelijke traceerbaarheid van het veld tot het schap. Onze klanten waarderen ook onze flexibiliteit op het gebied van verpakking en etikettering. We bieden een ruime keuze aan verpakkingen aan, van vlechten tot manden, bosjes of zakken. Dit is essentieel als we exporteren, aangezien elk land zijn eigen specifieke eisen heeft."

Voor meer informatie:
Geoffrey Aumont
Paris Ail
26 Avenue de Lorraine
CP 70112
94512 Rungis Cedex (Frankrijk)
Tel: +33 156 702 702
[email protected]