Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kees Jacobs, Syngenta Seeds:

"Laat je niet verrassen door je uien!"

De meeste uien liggen netjes in de bewaring, maar plaatselijk zorgen bacterieziek, Fusarium en watervellen voor problemen. Kees Jacobs adviseert om elke partij uien nauwgezet te blijven volgen. Ook heeft hij tips voor de rassenkeuze en de voorbereiding voor het nieuw teeltjaar.

"We hadden vorig jaar probleempartijen, maar die zijn er dit jaar zeker ook. Daarom wil ik uientelers op het hart drukken om hun partij goed te volgen. Want een gewaarschuwd mens telt voor twee." Technisch verkoop adviseur Kees Jacobs van Syngenta Seeds heeft in de periode na de oogst voornamelijk partijen uien gezien die zich goed houden in de bewaring, maar af en toe ziet hij zorgwekkende situaties. Vooral het versnelde afsterven door valse meeldauw zorgt voor problemen in de schuur. "De uien zijn in dat geval rechtopstaand afgestorven, dus zonder normaal te strijken, en de nek is gesloten voordat de bol z'n vocht kon kwijtraken. En dan krijg je watervellen. Zolang er vocht achter de huid zit is mijn advies om te blijven stoken."

Blijf monsteren en kijken
Een tweede belager van de uien is de bacterieziek. Jacobs: "In sommige regio's is eind augustus nog veel neerslag gevallen en dat werd gevolgd door een paar warme dagen. Dat was een perfecte combinatie voor het ontstaan van bacterieziek." De adviseur weet van partijen die dankzij de bacterieziek werden afgeleverd met 25% tarra. "En voor het restant krijg je dan een stuiver, dat maakt het dubbel wrang." De laatste boosdoener die her en der voor problemen zorgt, is de Fusarium. "Dat zet door in de hoop", weet Jacobs. "Als je Fusarium in je partij aantreft is er maar een goed advies: afscheid nemen."

Om problemen voor te blijven adviseert Jacobs om regelmatig een monster uit de partij te nemen op verschillende plekken en de uien dan bij daglicht te bekijken. "Dus niet in de schuur onder TL-licht, maar echt buiten. Dan krijg je het eerlijkste beeld. En bij twijfel een deskundige er bij halen." Voor het vervolg van het bewaarseizoen herhaalt Jacobs nog een keer de gouden regels: eerst droogstoken naar een RV van 60. Daarna kun je met het seizoen mee terugkoelen, maar hou continu de RV in de gaten. Als die weer boven de 80 komt, moet je weer ingrijpen met de kachel erbij. En als je uien op potgrond hebt gezet om de MH -werking te controleren, moet je die uien vanaf half december gaan controleren op wortelvorming."

Nieuwe rassen
Syngenta Seeds verwelkomt dit seizoen meerdere nieuwe rassen. "Ons nieuwe rode ras Allurion gaat echt als een speer", glundert Jacobs. Ook in het segment van de gele uien heeft hij nieuws te melden. "De Revelation lag afgelopen seizoen bij een paar testgebruikers op zavel- en kleigrond en heeft daar prima gepresteerd. Hij is hard en huidvast en heeft een sterke kiemrust. Dat maakt de Revelation perfect voor de lange bewaring. En met z'n sterke wortels trekt hij ook goed door op gronden met een iets kritischer vochthuishouding."

Dat laatste geldt ook voor de Promotion, op dit moment het belangrijkste ras voor zavel- en kleigronden van Syngenta. "Die hou je goed tot half april en scoort hoog op opbrengst", weet Jacobs. Voor de langere bewaring schuift hij de Motion naar voren. "Die stelt wel iets meer eisen aan de vochthuishouding. Op iets lichtere opdrachtige zavel is hij echt in z'n element, maar als je kunt beregenen of irrigeren doet hij het ook goed op de zwaardere gronden. Van alle uienrassen van Syngenta voor de zavel- en kleigrond is de zaadbeschikbaarheid voldoende.

Rassen voor de lichte grond
Voor de teelt op zand- en dalgrond heeft Syngenta twee geschikte rassen. De Starton is heel geschikt voor vroege zaai op warmere zandgronden. "Maar hij is niet geschikt voor de bewaring. Een afland ui dus", vat Jacobs samen. Dat geldt zeker niet voor de laatste nieuwkomer, de Reflection. "Die is middenvroeg en geschikt voor de bewaring. Op grond van proeven hebben wij hele hoge verwachtingen van het opbrengstniveau van dit ras. Helaas hebben we dit jaar alleen maar zaad beschikbaar voor proeven en geselecteerde testgebruikers. Hopelijk kan ik volgend jaar meer mensen blij maken."

Primen en ploegen
Aan het eind van deze laatste uienupdate van dit jaar heeft Jacobs nog twee tips: "Wacht niet te lang met bestellen als je geprimed zaad wilt. Primen neemt echt een grote vlucht. Ik denk dat we volgend naar de 75% geprimed zaad gaan. En geen wonder want je vergroot, zeker bij vroege zaai, de kans op een vlotte en egale opkomst en dat is weer gunstig voor de onkruidbestrijding."

Jacobs laatste aandachtspunt voor dit moment is de perceelsplanning voor volgend teeltseizoen. "We hebben een mooi najaar en dus prima kansen om het perceel voor volgend jaar op tijd klaar te leggen. Op klei en zwaardere zavel kun je nu mooi ploegen. Ik vind persoonlijk de ui geen gewas voor NKG. En op de lichtere percelen kun je indien nodig nog draineren of egaliseren en misschien zelfs een groenbemester zaaien. Je moet gewoon zorgen dat de uien volgend voorjaar in een gespreid bedje komt."

Voor meer informatie:
Kees Jacobs
Syngenta Seeds
Tel.: +31 (0)6 57 312 075
[email protected]
www.syngenta.com

Publicatiedatum: