Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Belastingvoordeel stimuleert om onze vliegen duurzaam te kweken"

Gewassen telen zonder chemische bestrijdingsmiddelen? De Groene Vlieg heeft daar een oplossing voor: uienvliegen steriliseren. Het bedrijf kweekt de vliegen in een nieuwe, duurzame productiehal. Een investering met belastingvoordeel dankzij de Energie-investeringsaftrek (EIA).

Uienvliegen kunnen een ramp zijn voor de uienteelt. Ze leggen eitjes bij uienplanten. De larven komen via de bodem in de uienplant. Daardoor groeit de plant niet meer goed of sterft zelfs af. Als uienvliegen onvruchtbaar zijn, leggen ze geen bevruchte eitjes meer. Zo beschermen we de uienplant.

Sterilisatiemachine
Met de gesteriliseerde uienvliegen geeft de Groene Vlieg een duurzame en innovatieve oplossing om een vliegenplaag te bestrijden. Het hart van deze innovatie is de sterilisatiemachine, die uit de medische sector komt. De Groene Vlieg past die toe in de uienteelt.

Nieuwe, energiezuinige productielocatie
De Groene Vlieg groeit en had een tweede locatie nodig om vliegen te kweken. Het bedrijf besloot deze locatie energiezuinig te maken. "We hebben vooral energie nodig voor het klimaatsysteem in de productiehal", zegt financieel directeur Edward Ebbers. "Het kweken en bewaren van vliegenpoppen moet onder verschillende temperaturen gebeuren."

Zonnepanelen en accucontainer
De Groene Vlieg investeerde in een kleine 400 zonnepanelen. Ook plaatste het bedrijf een accucontainer om de opgewekte zonne-energie op te slaan. "Verder gebruiken we de restwarmte van het klimaatsysteem, bijvoorbeeld om ons kantoor te verwarmen", zegt Ebbers. Hij zocht contact met RVO om belastingvoordeel te krijgen voor deze duurzame investeringen via de Energie-investeringsaftrek (EIA). "Onze RVO-adviseur wees ons erop dat we hiervoor nog een duurzame investering moesten doen".

Advies over warmtepomp
De Groene Vlieg koos in eerste instantie voor de aanschaf van een klimaatsysteem met gasketel. Op advies van RVO breidde het bedrijf het systeem uit met lucht-waterwarmtepompen. Hiermee maak je warmte uit buitenlucht. Zo kan de productielocatie in de eigen energiebehoefte voorzien.

Investeren met belastingvoordeel
Ebbers is blij met het advies van RVO. "Hierdoor profiteren we optimaal van de EIA-regeling. Het belastingvoordeel stimuleert om onze vliegen volledig duurzaam te kweken."

Bron: RVO

Voor meer informatie:
De Groene Vlieg
0187 – 65 18 62
[email protected]
www.degroenevlieg.nl

Publicatiedatum: