Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Paul-Wouter den Ouden, Rola Fresh:

"Aanbod Franse aardappelspecialiteiten kleiner dan verwacht, maar groter dan laatste twee jaar"

Tholen - Bij Rola Fresh is het seizoen van de Franse aardappelspecialiteiten in volle gang. "In Zuid-Frankrijk is men inmiddels klaar met de oogst, de hoofdoogst in het midden en noorden van Frankrijk is nog volop gaande", vertelt Paul-Wouter den Ouden. "De opbrengsten vallen echter wel wat tegen. Die leken een stuk hoger uit te vallen dan de afgelopen twee jaar, toen de prijzen gigantisch hoog waren vanwege de tekorten, maar ook dit jaar is er door slecht weer behoorlijk wat uitval geweest, zodat de opbrengsten toch niet zo hoog zijn uitgevallen als gehoopt."

"Momenteel is er voldoende aanbod, maar richting het einde van het seizoen worden er wel tekorten verwacht. Of dit leidt tot een marktsituatie als de afgelopen twee jaar valt nog te bezien. Vorig jaar werden er prijzen gemaakt van 15 tot 20 euro per doos en die prijzen liggen nu tussen de 8 en 10 euro per doos. De komende weken zie ik de prijs eerder dalen dan stijgen, maar als richting het einde van het jaar of begin volgend jaar de voorraad in andere gebieden opdroogt, voorzie ik wel weer een prijsstijging."

De Franse aardappelspecialiteiten vinden gretig aftrek, maar volgens Paul-Wouter is dat vooral het geval buiten Nederland. "Zo zijn de Oost-Europeanen er gek op. Verder bedienen we veel Nederlandse exporteurs die de aardappelen via de lucht vervoeren naar klanten in het cateringsegment op de verre bestemmingen. Al met al is het dus een behoorlijke markt, maar binnen Nederland blijft de markt voor specialiteiten relatief klein. Hier worden vooral frietaardappelen geconsumeerd en hebben de specialiteiten nooit zoveel voet in aarde gekregen."

Binnen het assortiment specialiteiten zijn bij Rola Fresh de krielaardappelen de hardlopers. "Agata is het hoofdras, maar we voeren ook iets luxere variƫteiten zoals Amandine en Jazzy in een wat luxere uitstraling", vertelt Paul-Wouter. Hij ziet de toekomst voor de verkoop van de Franse specialiteiten met vertrouwen tegemoet. "Alleen als het economisch wat minder gaat, kan de verkoop weleens een dipje hebben, maar over de lange termijn is er sprake van een gezonde markt en ik denk ook dat er nog meer rek zit in de afzet van deze specialiteiten dan de standaard zak aardappelen die we in Nederland kopen."

Voor meer informatie:
Paul-Wouter den Ouden
Rola Fresh
Tel.: +31 174 72 55 20
[email protected]
www.rolafresh.nl