Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Noren kopen meer basisproducten, zoals uien, wortelen en kool"

"Vóór de pandemie en de energiecrises kochten mensen in Noorwegen voor 5 kg aan groenten en fruit, nu kopen ze 1 kg en halen ze meer als ze dat nodig hebben", zo beschrijft Andre Stoltenberg, verkoopmanager van importeur Interfrukt in Noorwegen, de verandering in koopgedrag.

Hij zegt dat consumenten in Noorwegen sinds de coronapandemie en de daaropvolgende energiecrises minder besteedbaar inkomen hebben om uit te geven. "Wat we in de horecamarkt hebben gezien, is dat mensen sinds Covid en de energiecrises minder geld op zak hebben en een beetje geld willen besparen. Mensen kopen meer basisproducten om eten te bereiden, zoals uien, wortelen en kolen. De afzet van deze producten neemt toe. Tijdens de pandemie werd ons geadviseerd niet naar de supermarkt te gaan, de foodboxsector groeide snel, je kon groenten en fruit bestellen en thuis laten bezorgen."

Vegard Lien Kvelstad is de nieuwe directeur van Interfrukt, een Noorse importeur die al meer dan 38 jaar actief is op de markt. Hij is net terug van de beurs in Madrid, waar hij veel leveranciers heeft bezocht, "die allemaal een zeer positief beeld hadden van Interfrukt als bedrijf en haar medewerkers."

Het grootste deel van hun import van groenten en fruit uit de hele wereld komt via Nederland. Ze vertrouwen op Spanje voor directe import in de zomer en in de winter voor de aanvoer van citrus en groenten. "Onze belangrijkste import komt uit Nederland. Polen is ook belangrijk voor ons en ook overzeese citrus, druiven en appelen uit Zuid-Amerika en Zuid-Afrika. Nederland levert zowel groenten als fruit. Paprika, komkommer en tomaten is een grote lijn voor ons vanuit Nederland," legt Stoltenberg uit.

De veranderende weerpatronen in Spanje zijn echter een bron van zorg en hebben ook invloed op de kwaliteit van het fruit. "Het zeer droge weer en minder water, terwijl de zomer steeds warmer wordt in Spanje en het Middellandse Zeegebied. Interfrukt heeft goede connecties in Spanje, dus voor ons is de aanvoer min of meer normaal geweest. Onze ervaring met onze leveranciers is dat ze, omdat ze minder water beschikbaar hebben, zich meer moeten richten op de teelt om dezelfde goede kwaliteit te behouden."

Interfrukt staat ook open voor een overstap naar andere leverende landen. "Bijvoorbeeld Oost-Europese landen zoals Polen, Albanië en Servië. Polen is voor ons een grote exporteur van appelen, groenten en champignons. En we ervaren dat de markten zich een beetje richting deze landen bewegen," aldus Stoltenberg.

Vraag naar exoten stabiel, vraag naar avocado groeit in Noorwegen
"De vraag naar exoten is zeer stabiel en loopt 12 maanden per jaar. Het grootste deel van het volume wordt geladen in Nederland, van waaruit ze importeren vanuit de hele wereld. Ze mengen pallets voor ons met allerlei soorten exotisch fruit. Er is een grote vraag naar avocado's, een markt die nog steeds groeit in Noorwegen," verklaart Stoltenberg.

Kijkend naar de komende winterperiode en de consumptie in Noorwegen, evenals het aanbod uit andere landen, zegt Stoltenberg dat het aanbod uit Spanje hoogstwaarschijnlijk stabiel zal zijn. "Het verbruik op de horecamarkt zal stabiel zijn of toenemen. Wat het aanbod betreft, hoor ik dat Spanje min of meer normaal is en we verwachten een normaal seizoen."

Noorwegen schakelt later over op import
Momenteel heeft Noorwegen een ongebruikelijk warme herfst, met temperaturen rond de 10 graden. "We zien dat het in Noorwegen 10 graden is in Oslo, dat is nog steeds warm voor deze tijd van het seizoen. Dat betekent dat de binnenlandse teelt veel langer duurde dan vorig jaar en dat zal ook dit seizoen zo blijven. Dat is niet zo normaal, Interfrukt importeert alleen en zal dit seizoen later beginnen vanwege het stabiele warme weer. Normaal gesproken zien we in deze tijd van het jaar een enorme vraag naar Spaanse groenten zoals ijsbergsla en broccoli, maar lokaal groeit het nog steeds door het warme weer in Noorwegen. De import is langzaam op gang gekomen, maar zal vanaf volgende week snel toenemen," concludeert Stoltenberg.

Voor meer informatie:
Vegard Lien Kvelstad
Interfrukt SA
Tel: +47 45 26 83 66
[email protected]
www.interfrukt.no

Publicatiedatum: