Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Late start en grotere maten voor Tasmaanse uien

Terwijl we uitkijken naar het uienseizoen op het zuidelijk halfrond, hopen veel mensen op een beter seizoen dan vorig jaar. Toen leek de Europese markt veelbelovend, maar de opbrengst viel tegen door hoge uienvoorraden. Bovendien zorgde een conflict in het Midden-Oosten ervoor dat schepen omgeleid moesten worden via Kaap de Goede Hoop in Afrika, wat leidde tot langere verschepingstijden van ongeveer 60 dagen en hogere verzendkosten.

Sam Vasala van Sai World, die uien uit Tasmanië levert, heeft onlangs Fruit Attraction in Spanje bezocht. Hij merkte op dat Spanje een goede oogst heeft gehad en dat de prijzen laag zijn, rond de 22 cent per kg, terwijl ze normaal rond de 50 cent per kg liggen. "Deze lage prijzen zorgen ervoor dat Spanje geen fruit importeert uit landen op het zuidelijk halfrond, zoals Australië en Nieuw-Zeeland. De uienvoorraden uit Nederland zijn onvoorspelbaar, omdat ze altijd lijken te kunnen zorgen voor aanbod, ongeacht het seizoen."

"De aanvoer naar West-Afrika is altijd cruciaal voor de markten. Nederland moet wekelijks 600 containers naar West-Afrikaanse landen verschepen om de prijzen hoog te houden."

Sam denkt dat de Europese markt dit seizoen om verschillende redenen moeilijk zal zijn. "Hogere transportkosten, samen met meer vertragingen en congestie, kunnen de al lange transporttijd van 60 dagen verlengen tot 60-70 dagen. Hoewel dit kwalitatief geen probleem is voor uien uit het zuidelijk halfrond, blijven de vrachtprijzen hoog omdat schepen om Kaap de Goede Hoop moeten varen."

Het seizoen in Tasmanië lijkt vertraagd, omdat er in de lente nog geen warmte is geweest. Dit kan op lange termijn voordelig zijn, omdat ze zo de onvoorspelbare export van het vroege seizoen vermijden. Het vasteland van Australië zal een goede oogst hebben, maar zal moeten exporteren om te voorkomen dat de lokale markt overspoeld raakt.

Nieuwe rassen
"We testen drie nieuwe variëteiten in Tasmanië, waaronder de Calypso zoete rode ui die in Engeland werd veredeld door Bedfordshire telers. We hopen dat de proef succesvol zal zijn en dat we de Calypso in het VK kunnen leveren om de teelt in het VK aan te vullen en uiteindelijk jaarrond aan de supermarkten te leveren. We testen ook een roze zoete ui uit Spanje, Figueras, met de bedoeling om de Spaanse markt buiten het seizoen te bevoorraden."

Tariefvrije markt
"De belangrijkste markt voor bruine uien zal dit seizoen moeilijk zijn, maar we hopen dat we met een latere start, ongeveer drie weken, een goede kwaliteit en grotere maten een goede vraag zullen zien vanuit het VK. Dit is een goede markt voor Australische uien omdat het tariefvrij is en ze van de grotere maten houden. We verwachten dat de oogst in Tasmanië eind januari begint. Japan en Taiwan zijn ook enthousiast over onze grotere uien."

"Azië is over het algemeen een lastige markt geworden door de grotere volumes uit China en voor ons worden andere Aziatische markten op ad-hocbasis bevoorraad. Nederland heeft ook veel Aziatische markten zoals Maleisië, Singapore en Thailand verloren aan Chinese uien."

Voor meer informatie:
Sam Vasala
Sai World Pty Ltd
Tel: +61 (07) 5641 2217
Mobiel: +61470406579
[email protected]
www.saiworld.com.au