Tholen - Op de aardappelmarkt is momenteel sprake van een afwachtende stemming. "Als alles achter de planken zit, zal er beter een beeld gevormd kunnen worden over de prijsvorming, maar nu de aflandperiode nog in volle gang is, zal de markt nog wel even stabiel blijven", aldus algemeen directeur Wim van de Ree van Nedato. "Momenteel wordt er overal volop gerooid. In het zuidwesten van het land schiet het rooien al lekker op en is zeker 80% gerooid. Andere jaren zagen we vaak de buien in deze tijd veel in de kuststrook, maar de laatste weken is het vooral in het oosten van het land prijs. Daar is naar schatting dan ook nog maar de helft van het areaal gerooid."
"Op de frietmarkt gebeurt er momenteel niet zoveel spannends. In deze periode halen de verwerkers hun contracten afland op. Dat zal ook nog wel aanhouden tot half november, dat hebben we vorig jaar ook gezien. Telers die hun aardappelen droog in de schuur hebben, zullen ook niet voor de huidige prijs van 12,5 cent hun aardappelen verkopen. Die vraag is er ook nauwelijks, met uitzondering van de Innovator, die met een prijs rond de 20 cent ook nog wat er bovenuit schiet. Door de veelal fijnere sorteringen ligt het rendement van de fabrieken lager, omdat ze meer aardappels nodig hebben voor een kilo friet."
"Wat momenteel wel redelijk loopt, is de exportmarkt. De prijs van de consumptieaardappelen ging zelfs richting de 30 cent. Momenteel is die markt wel wat aan het zakken, mede als gevolg van aanbod uit Frankrijk en Duitsland, waar al wat meer aardappelen droog in de schuur liggen. Voor mooie, grove partijen wordt er een centje meer betaald. De prijs van Agria's lag rond de 30 cent, maar die markt begint nu ook wat onder druk te komen, al ligt de prijs nog aanzienlijk hoger dan de huidige prijzen voor de friet."
"Maar voorlopig zullen we de oogst even moeten afwachten. Ook de verwerkers zijn een beetje zoekende naar wat er wordt gerooid. Wat je wel van eigenlijk iedereen hoort, is dat de opbrengsten lager uitvallen dan verwacht. Er zijn behoorlijk wat gewasstanden met missers, mogelijk omdat er veel pootgoed is gesneden. Zeker in Zuid-Nederland en Belgiƫ krijgen we veel meldingen van tegenvallende opbrengsten. In Duitsland en Frankrijk zijn de opbrengsten ook maar gewoon, maar daar was het areaal aanzienlijk hoger."
Ook voor het Service2Potato-platform, waarbij Nedato betrokken was bij de lancering afgelopen zomer, is het even wachten op aanbod. "In deze markt is er nog weinig motivatie om vrije aardappelen op het platform te plaatsen. Wel is het vanaf afgelopen week mogelijk om ook pootgoed te verhandelen. Maar verder zit de aardappelmarkt even in een spagaat en moet er eerst wat reuring ontstaan om de handel op gang te krijgen."
Voor meer informatie:
Wim van de Ree
Nedato
Jan van der Heijdenstraat 48
3261 LE Oud-Beijerland
Tel.: +31 (0)186 645960
[email protected]
www.nedato.com