Omnivent start aan het begin van het bewaarseizoen elk jaar met haar actuele bewaaradvies voor uien.
Controleer de bewaarcomputer voor het inschuren
Wacht niet tot na het inschuren om te kijken of de bewaarcomputer nog werkt. Het beste is om de Omnivent bewaarcomputer altijd aan te laten, maar oudere types zoals de ACT-20 kunnen na een lange tijd van inactiviteit wel eens een time-out alarm laten zien.
Ga in dat geval naar afdeling 00 ACT20 Terminal, pagina 2 Installatie, regel 15 Automatisch wissen timeout alarm, waarde aan.
Gebruik maken van buitenlucht voor koelen en drogen
Het moet mogelijk zijn om 's nachts met buitenlucht te koelen en te drogen, en afhankelijk van de producttemperatuur, ook overdag. Het minimum dauwpuntverschil kan op -1°C gezet worden, het minimumverschil buiten-product op -1°C. Het laagste dauwpuntverschil wat nog drogend is, is -0.5°C.
De laatste dagen zijn de Relatieve Vochtigheid (RV) en het dauwpunt buiten zodanig dat er soms weinig momenten zijn waarop gedroogd kan worden. Bedenk dan dat het gebruik van een kachel de RV kan verlagen, en daarmee ook het dauwpunt, waardoor men eerder en langer kunt drogen.
Een bijkomend voordeel is dat de producttemperatuur niet te laag wordt, waardoor er langer met buitenlucht gedroogd kan worden.
Als men niet over een mechanische koeling beschikt, probeer dan de producttemperatuur slechts langzaam te laten zakken zodat men niet te vroeg op de gewenste eindtemperatuur uitkomt. Deze moet pas midden december bereikt worden.
Droog de uien zo snel mogelijk
Bij alle uien is het belangrijk om zo snel mogelijk te drogen. Aanhangend vocht dient zo snel mogelijk afgevoerd te worden. Doe dit met een ventilatiecapaciteit van 100%. Vochtige grond en rotte bollen moeten ook zo snel mogelijk gedroogd worden om een lange en probleemloze bewaring mogelijk te maken.
Hoe zijn de condities dit jaar voor het bewaren van uien?
Het lijkt erop dat er meer tonnen geoogst kunnen worden dan vorig jaar, wat ook zijn weerslag heeft in lagere prijzen. De kwaliteit van de meeste uien is ook beter dan vorig jaar.
Meeldauw
Door de weersomstandigheden komt er nu meer valse meeldauw dan normaal voor. Een ui die is aangetast door valse meeldauw is gevoeliger voor een secundaire aantasting door een bacterie of watervellen. Het advies is daarom om uien in de bewaring regelmatig te controleren door ze door te snijden. De spruitrust vormt ook een belangrijk aandachtspunt
De omstandigheden waren dit jaar gunstig voor Koprot (de schimmel Botrytis aclada). De beste manier om koprotschimmel in uien in de bewaring te beperken is om het gewas te drogen op 30°C.
Droogkosten
Door de lagere prijzen kunnen telers geneigd zijn om de uien op het land te drogen. Dit wordt echter afgeraden omdat in de praktijk is gebleken dat het droogeffect op het land zeer beperkt is, terwijl de kans op zonschade en schimmelinfecties sterk toenemen.
Opwarmen en drogen met 30° kost evenveel energie als een behandeling met 20°. Dit komt omdat een temperatuur van 30° maar 3 dagen hoeft te worden vastgehouden, terwijl dit traject bij 20° 3 weken duurt.
Koprot schimmel
Als men de koprot schimmel heeft geconstateerd in de partij uien dan moeten zij speciale maatregelen nemen. Koprot schimmel groeit het snelst tussen de 22-25°C. Dit traject moet snel gepasseerd worden. Dit kan door eerst te drogen met een inblaastemperatuur tot 22°C. Na een paar dagen kan dan direct met temperatuur van 30° worden doorgedroogd.
Bekijk hier de instellingen per bewaarfase voor uien
Voor meer informatie:
Omnivent
Morseweg 1
3899 BP, Zeewolde
+31 36 522 2177
[email protected]
www.omnivent.com