Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Carl van de Wiel, Agro Centre Holland:

"Er wordt continu gezocht naar een balans tussen de rode en gele uien"

Tholen - De vraag naar rode uien komt nog maar heel mondjesmaat op gang, constateert Carl van de Wiel van Agro Centre Holland. "Maar dat is ook vrij normaal voor de tijd van het jaar. Het is tenslotte nog vroeg in het seizoen. Alleen op het moment dat India een exportverbod had, kon de handel in deze periode weleens losgaan. In tegenstelling tot de gele uien die nu al veel naar Afrika, Aziƫ en Centraal-Amerika gaan, is de verkoop van rode uien nog hoofdzakelijk gericht op de Europese markt."

"Inmiddels zijn alle uien wel van het land. We hebben behoorlijk wat meer uien dan vorig jaar, maar nog altijd minder dan twee jaar geleden. Je ziet dat er continu wordt gezocht naar een balans tussen de rode en gele uien en het prijsniveau bepaalt grotendeels het areaal van het seizoen erop. Vorig jaar was er een uitbreiding van het uienareaal van 14%, maar dat jaar ervoor was er ook een krimp van 25%, dus per saldo hebben we minder uien dan twee jaar terug. Toen waren de prijzen best goed, alleen een stuk lager dan de gele uien die toen ontzettend duur waren. Al met al vind ik de vooruitzichten voor de afzet van de rode uien positief."

"De prijzen van de rode uien liggen dit jaar op een stuk hoger niveau dan de gele, vooral bij de grove uien. Bij de middelsortering is het verschil een stuk kleiner. Je ziet in het algemeen dat de vraag zich bij de rode uien steeds meer toespitst op de grove maten. Helaas zijn die er dit jaar niet zoveel omdat we na het late zaaien en een korter vallend groeiseizoen de beschikking hebben over een kleiner vallend gewas", vervolgt Carl. "De kwaliteit van de rode uien ziet er goed uit, al zie je her en der wel wat probleempjes met bacteriedruk met uien uit het zand."

Agro Centre Holland is gestopt met de verkoop van roze uien en richt zich puur op rode uien en sjalotten. "De markt voor roze uien was voor ons te klein. We hadden niet de goede rassen en konden niet de extra prijs maken die we nodig hadden", verklaart de uienhandelaar. "Ook voor sjalotten wordt de markt jaarlijks kleiner. Het is daarbij een dure, risicovolle teelt waarbij alleen het zaaizaad al drie keer zoveel kost als bij uien. Dit jaar vallen de opbrengsten niet mee en zal de prijs wel redelijk op niveau blijven. Maar bij sjalotten is het erg belangrijk dat je je afzet vooraf goed geregeld hebt, want de markt is relatief klein en de risico's zijn groot."

Voor meer informatie:
Carl van de Wiel
Agro Centre Holland
Neerhofstraat 8
4761 BM Zevenbergen
Tel: +31 (0)168 371230
[email protected]
www.red-onion.com