Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Prijs Spaanse uien gekelderd door grote oogst en flauwe vraag

De toename van het Spaanse uienareaal met bijna 20% en de aanzienlijk grotere oogst in vergelijking met vorig seizoen, in combinatie met het gebrek aan vraag vanuit exportbestemmingen vanwege de eveneens goede opbrengst in de rest van Europa, heeft geleid tot een scherpe daling van de prijzen voor Spaanse uien.

"Al in juli hadden we te maken met een overaanbod op de markt. We dachten dat het evenwicht vanaf half augustus hersteld zou zijn, maar momenteel zijn de prijzen nog steeds te laag", zegt Luis Fernando Rubio, directeur van Procecam, de vereniging van uientelers van Castilla-La Mancha.



"We hebben ongeveer 30% meer uien geoogst dan vorig seizoen. In de rest van Europa zal de opbrengst ongeveer stabiel blijven, hoewel het areaal in veel landen is gegroeid. In Frankrijk wordt evenwel een kleinere oogst verwacht wegens fytosanitaire problemen", legt Rubio uit.

Volgens de directeur van Procecam hebben veel Spaanse telers die dit jaar voor het eerst uien hebben aangeplant dat zonder voorafgaande leveringscontracten met handelaren of importeurs gedaan, en zonder eigen verpakkingsmogelijkheden, wat vaak leidt tot een vroegtijdige oogst zonder veel planning.

"De meeste kopers hebben geen haast om Spaanse uien in te slaan omdat de Europese opbrengst voldoende is en er bovendien veel buiten de contracten om is aangeplant, waardoor de prijzen fors zijn gedaald. De situatie is gecompliceerd, maar gelukkig hebben we een hoog percentage grove uien waarvan de afzet vlot moet verlopen, omdat we de enigen in Europa zijn die ze kunnen aanbieden", aldus de directeur van Procecam.

Voor meer informatie:
Luis Fernando Rubio
Procecam
Calle San Clemente, 50
02600 Villarrobledo (Albacete) – Spanje
[email protected]
www.procecam.es

Publicatiedatum: