Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Valse Meeldauw epidemie

Voor veel uientelers was Valse Meeldauw dit jaar een hot topic. Als je goed keek was er waarschijnlijk geen enkel perceel vrij van Valse Meeldauw. Zowel lokaal als binnen regio's waren er grote verschillen in de mate van aantasting. Zaaimoment en eerste spuitmoment speelden dit natte voorjaar een grote rol bij de eerste infectie, schrijft Uireka in haar nieuwsbrief.

Onderzoeker Bert Evenhuis: "Bij ons in Lelystad zagen we een duidelijk verschil in de mate van aantasting. Hoe dichter we bij de uien langs de singel aan de zuidkant van het perceel kwamen, hoe hoger de aantasting was. Dit komt waarschijnlijk omdat deze uien meer beschutting hadden en daarmee windluwte en een langere bladnatperiode."

De aantasting van dit jaar was een bevestiging van wat er in 2023 al in het klein werd waargenomen in de Uireka proef. Evenhuis: "Bij grond die we nat hielden was er meer Valse Meeldauw dan bij stukken grond die droger waren. Dit kan komen omdat bodemvocht bijdraagt aan verdamping en daarmee bladnat. Maar vocht zorgt ook voor meer loofgroei, wat vaak ook gunstig is voor Valse Meeldauw."

Volgens Evenhuis lijken lokale omstandigheden dit jaar beslissend te zijn geweest voor de start van de Valse Meeldauw epidemie. Beschikbaar vocht voor dauwvorming lijkt een cruciale rol te spelen, maar dit wordt door proefneming met cijfers nog onderzocht. Meer informatie over deze cijfers volgt later in 2025.

Bron: Uireka

Publicatiedatum: