Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
LKÖ week 41:

'Hoge sorteerverliezen voor aardappelen, uienoogst loopt ten einde'

De oogstwerkzaamheden op de Oostenrijkse markt voor consumptieaardappelen zijn de afgelopen dagen snel gevorderd. De opslagplaatsen van de retail zijn al behoorlijk goed gevuld. Volgens de LKÖ moet echter worden gevreesd dat het verwachte goede gemiddelde bruto oogstvolume nog aanzienlijk zal worden gedecimeerd door bovengemiddelde sorteerverliezen. Met draadwormplagen, rot, beschadigingen, groene knollen en een beperkte opslagstabiliteit door een laag zetmeelgehalte zijn de kwaliteitsproblemen talrijk en zeer uitdagend voor opslagbedrijven.

Aan de vraagzijde is de binnenlandse handel onlangs aangetrokken. Het begin van de maand en de lopende promoties in de retail zorgden voor een impuls. Aan de exportkant zijn er berichten over toenemende interesse vanuit Zuidoost-Europa. De producentenprijzen bleven op het niveau van vorige week. In Neder-Oostenrijk en Opper-Oostenrijk werden consumptieaardappelen met een gemiddelde maat aan het begin van de week meestal geaccepteerd tegen ongeveer 30 €/100 kg, waarbij individuele kopers kortingen behielden voor hogere sorteerkosten of een hoger aandeel te grote aardappelen.

Uienoogst bijna voltooid
De uienoogst in Neder-Oostenrijk is nu bijna voltooid en er zijn alleen nog resthoeveelheden op de velden. De hoge bodemvochtigheid van de afgelopen weken zorgde niet voor optimale omstandigheden voor de bewaring. De kwaliteit van de uien varieert daarom sterk - uien zijn goed verkrijgbaar, afhankelijk van het seizoen. Terwijl de binnenlandse verkoop stabiel is, neemt de vraag naar uien op de exportmarkt toe. Het producentenprijsniveau blijft ongewijzigd. Aan het begin van de week lagen de prijzen voor middelgrote uien, schoongemaakt en gesorteerd in kisten, meestal tussen 20 en 23 euro/100 kg, afhankelijk van de kwaliteit. Er wordt aanzienlijk minder betaald voor kleine maten en meer voor grotere aardappelen.

Prijs wortelen onveranderd
In Neder-Oostenrijk worden wortelen momenteel nog steeds alleen geoogst voor de huidige behoefte. De opslag van wortelen staat echter voor de deur. De vraag naar de beschikbare hoeveelheden is constant en het prijsniveau is onveranderd. Voor wortelen in zakken van 5 kg, af helling per kwaliteit, liggen de prijzen gewoonlijk op 55 - 65 euro/100 kg.

Bron: LKÖ

Publicatiedatum: