Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aardappels en schone stroom oogsten dankzij rijdende zonnepanelen

In Oude-Tonge op Goeree-Overflakkee hebben ze een wereldprimeur: op het bedrijf van agrarisch ondernemer Jacob Jan Dogterom wekken zonnepanelen schone stroom op, terwijl ze langzaam over de aardappelakkers rijden. Zo geeft Jacob Jan zijn familiebedrijf duurzaam door aan de volgende generatie.

Jan Dogterom vestigde zich in 1978 als landbouwer in het Zuid-Hollandse Oude-Tonge. Met zijn zoons Paul en Jacob Jan bouwde hij een bloeiend akkerbouw- en bloembollenbedrijf op. En nu werken ook Ivan en Jasper, zoons van Paul en Jacob Jan, in het bedrijf. Jacob Jan wil een goede rentmeester zijn van het stukje aarde dat hem is toevertrouwd, vertelt hij, en het familiebedrijf gezond doorgeven aan de volgende generatie. Maar hoe kom je dan op rijdende zonnepanelen?

Innovatief met zon
"Wij willen in ons bedrijf alle fossiele energie vervangen door duurzame bronnen zoals wind en zon", legt Jacob Jan uit. "We zetten voortdurend stappen in die richting. Zo onderzoeken we bijvoorbeeld of groene waterstof een alternatief kan zijn voor onze brandstoffen. We willen alle stroom die we zelf nodig hebben, op een schone manier opwekken. We hebben daarvoor onze daken helemaal belegd met zonnepanelen, maar dat levert nog niet genoeg duurzame stroom op." Jacob Jan zou graag een windmolen bij zijn bedrijf plaatsen. 'Maar gemeentelijk beleid staat dat tot nu toe helaas in de weg', zegt hij. "Daarom kijken we of we op een innovatieve manier meer zonne-energie kunnen opwekken."

Met subsidie gerealiseerd
En daar komen de rijdende zonnepanelen om de hoek kijken. Want, omdat landbouwgrond schaars is, kun je als agrarisch ondernemer niet zomaar een hele akker met zonnepanelen beleggen. Als de zonnepanelen zich steeds verplaatsen, kun je eronder gewassen laten groeien en staan de panelen niet in de weg bij het oogsten. Vanuit die gedachte vroeg het bedrijf van Jacob Jan, toen nog in een samenwerking met andere bedrijven, subsidie aan om dit vernieuwende idee te gaan uitvoeren. Dat lukte. En zo beweegt nu het eerste rijdende zonnepark ter wereld zich gestaag op een akkerbouw- en bloembollenbedrijf in Oude-Tonge.

Blijven pionieren

Dat betekent dat 168 zonnepanelen zo'n tien uur per dag met een snelheid van vijf meter per uur over de akkers rijden. Via een beregeningsinstallatie geven ze de gewassen ook water: goed voor de groei én voor de biodiversiteit. Het systeem is nu ongeveer twee jaar in bedrijf, hoe bevalt het? "Op zich goed", zegt Jacob Jan. "Maar we blijven verder pionieren. We hebben de panelen eerst boven onze suikerbieten gebruikt, nu rijden ze over de aardappels. Voor de gewassen is het eigenlijk net alsof er af en toe een wolk voor de zon hangt. We kijken nu wat dat doet met de groei en de kwaliteit van de aardappels." Jacob Jan heeft veel plannen om het systeem verder te ontwikkelen. "We willen bijvoorbeeld de karretjes waar de panelen op liggen, gaan verbreden. Maar daarvoor moeten we eerst weten wat het effect op de gewassen is. Ook voeren we een studie uit naar opslag van de stroom die we opwekken, zodat we die later kunnen gebruiken."

Gezond en volledig duurzaam bedrijf
Jacob Jan gelooft er heilig in dat agrariërs creatief en innovatief moeten zijn om hun bedrijf en de landbouw in het algemeen toekomstbestendig te maken. "Veel agrariërs voelen zich bedreigd in hun voortbestaan", zegt hij. "Maar ik zie juist kansen door voorop te lopen. Ik ga de uitdaging aan om duurzaam te werken, met oog voor natuur en klimaat. Zo kan ons bedrijf tot in de verre toekomst blijven bestaan en bijdragen aan een schone wereld. Ik zie onze kinderen hier over veertig jaar nog steeds op een gezond en volledig duurzaam bedrijf werken!"

Tekst en foto's: Zet ook de knop om

Publicatiedatum: