Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Prijzen uitgereikt voor de beste drijfmest

Drijfmest als kwaliteitsproduct. Het bestaat echt. Op het symposium TOPmest 2024 worden woensdag 2 oktober gouden en zilveren giertonnen uitgereikt voor de beste mest. Aan deze wedstrijd nemen ruim 170 melkveehouderijen mee, die hun bedrijf hebben opengesteld voor uitgebreid mestonderzoek.

Kwalitatief hoogstaande drijfmest, dat is de focus van TOPmest 2024. "Je zou het bijna vergeten, maar rundveemest kan een kwaliteitsproduct zijn, rijk aan sporenelementen, mineralen en groeistimulerende biologie."


De winnaars van 2023

Waarom praten we nooit over de potentie van al die mest?
"Naar volume gerekend is mest op de meeste akkers de grootste input die aangevoerd wordt. Gek dus eigenlijk dat het nooit gaat over de kwaliteit van deze input."

Wat bepaalt de kwaliteit van goede drijfmest?
Hoe definieer je mestkwaliteit? Welke verschillen zie je dan in bedrijfsmanagement, in rantsoen, in kunstmestgebruik en efficiëntie van bemesting? Wat is de echte waarde van goede rundveedrijfmest? Deelnemers aan het symposium gaan er dieper op in.

Mest uitgedrukt in euro's
In de ochtend zijn er drie presentaties met nieuwe inzichten over mestkwaliteit. "Zo wordt er een nieuw kengetal gepresenteerd en toegelicht: de handelswaarde van mest uitgedrukt in euro's. 's Middags delen melkveehouders en akkerbouwers die onderling samenwerken hun ervaringen ten aanzien van mestkwaliteit."

De prijzen
Tot slot worden er gouden en zilveren giertonnen uitgereikt als TOPmest-prijzen:

  • Wie van de ruim 170 melkveebedrijven had de beste mest in drie categorieën gebaseerd op de gemiddelde melkproductie per koe per jaar op het betreffende melkveebedrijf: <8000, 8000 – 10.000 en >10.000 kilo.
  • De vierde prijs wordt uitgereikt aan de groep melkveehouders - verenigd in een studiegroep, belangengroep of anderszins – die als groep aantoonbaar betere mest produceren.
  • Met de winnaars van de gouden giertonnen volgt een vraaggesprek: wat heb je gedaan om de meest waardevolle drijfmest te produceren?

Het symposium TOPmest 2024 wordt georganiseerd door AgroSymbio in samenwerking met onder andere de provincie Utrecht, de Utrechtse Collectieven, de Beekhoeve, Regio Foodvalley en de gemeente Ede.

Voor meer informatie:
Peter Vanhoof
TOPmest
[email protected]
www.topmest.org

Publicatiedatum: