Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hazera

Harde uien en nieuwe spits tijdens Internationale Open Dagen Hazera

Tholen - Na afwezigheid van een jaar organiseerde Hazera eind september haar Internationale Open Dagen waarbij telers en ketenpartners van vollegrondsgroenten het complete assortiment vollegrondsgroenten, inclusief dat van de zusterbedrijven Vilmorin en HM.Clause, konden zien. De brassica's zijn een van de belangrijkste vollegrondsgewassen waarin Hazera enkele highlights toonde. Het oogstproces is intensief, maar op het koolveld was er een demonstratie van een automatische oogstmachine voor diverse soorten kool die deze zware arbeid gemakkelijk aankan.

Brassicaspecialist Hazera Maarten Danenberg

De nieuwe introductie Earl in spitskool belooft een verbetering voor de zomerteelt, vertelt Brassicaspecialist Maarten Danenberg. "De belangrijkste eigenschap is flexibiliteit voor de teler in West-Europa omdat het een goede veldhoudbaarheid heeft. Earl heeft een hoge opbrengst en produceert uniforme kolen."

Het spruitenras 16-944 biedt veel potentie voor de vroege markt (oktoberspruit) door de uniforme spruitzetting en goede veldhoudbaarheid.



Automatische kooloogstmachine
De automatische kooloogstmachine van de firma Verhoest liet zien dat het mogelijk is om diverse soorten kolen te oogsten met dezelfde kwaliteit als handmatige oogst. De machine kan zowel bloemkool, witte kool, rode kool en spitskool oogsten zonder dat de kolen beschadigen. "Ze kunnen zo de bewaring in en blijven zeker nog 9 maanden goed", vertelt Bart Verhoest die de machine heeft ontworpen.

Kolen worden met wortel uit de grond gelift door twee torpedo's aan de voorkant. Vervolgens worden de kolen voorzichtig en vloeiend getransporteerd, door middel van rollen met mousse, naar het mes en op gelijke hoogte afgesneden. Het transport verloopt voorzichtig en vloeiend met behulp van zijdelingse anti-slip banden die de kool niet schaden.

Uien
Hazera heeft ook een breed aanbod aan uienrassen, van budget uien als de toprassen Nico, Storo, Rondo en Prospero. "Het lange dag segment met een uitstekende bol- en bewaarkwaliteit en een hoog opbrengstpotentieel", zo vertelt uienspecialist Paul Fiers.

Uienspecialist Hazera Paul Fiers

"Prospero is zowel geschikt voor gangbaar en biologische teelt met sterk loof en wortelgestel. De opbrengst is groot en levert harde, goed te bewaren uien. Storo is een nieuw commercieel ras met veel groeipotentie, die een late start van het seizoen nog kan goedmaken. Het is een goed bewaarbare ui, huidvast. Nico is een vroeg ras met sterkt planteigenschappen, aanbevolen voor de lange bewaring."

Met name in rode uien heeft Hazera dit jaar mooie stappen gezet, vertelt Paul. "Vroeger hadden we hier niet veel in te vertellen, maar onze twee nieuwe rassen Redshine en Redflash zullen daar verandering in brengen. Redshine is meeldauw tolerant en ook voor biologische teelt geschikt. Je kunt deze groen oogsten en bewaren tot eind december. Het is een mooie bolvormige glanzende ui met een dunne nek. Redflash is een rode ui met uitstekende bewaareigenschappen, bewaren kan tot eind maart, begin april."

Voor de schillerij heeft Hazera nu ook een prima ui. "Rondo heeft juist niet die hardheid, maar is wel bewaarbaar en zeer geschikt om te verwerken", besluit Paul.

Voor meer informatie:
Hazera
Kanaalweg 14
1749 CE Warmenhuizen
Tel.: +31 (0)162 690 900‏
[email protected]
www.hazera.com

Verhoest Agriculture Machinery
Moorseelsesteenweg 163
8800 Rumbeke, België
[email protected]
www.verhoestagro.be