Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aardappel- en uienprijzen dalen in Bangladesh na verlaagde invoertarieven

In Bangladesh heeft het besluit van de voorlopige regering op 5 september om de invoerrechten op aardappelen en uien te verlagen, geleid tot een daling van de prijzen van deze producten op de lokale markten. Volgens een recent rapport van de Bangladesh Trade and Customs Commission zijn de aardappelprijzen met 1,7 % per kilo gedaald en de prijzen van geïmporteerde uien met 11,63 %. Deze prijsverlaging komt ondanks een stijging van de wereldmarktprijzen voor deze producten als gevolg van de verlaging van de invoerrechten.

Het land kampt met een hoge inflatie, vooral in de voedselprijzen. In augustus bedroeg de voedselinflatie 11,36 %. De prijzen van rijst, eieren, suiker, fruit, bakolie en stookolie blijven hoog, voornamelijk omdat ze afhankelijk zijn van import. Marktdeskundigen zijn van mening dat een verlaging van de invoerrechten op andere basisvoedingsmiddelen de prijsdruk op de consument enigszins zou kunnen verlichten.

Op 5 september werd een wettelijk decreet uitgevaardigd waarbij de heffing op aardappelen werd verlaagd van 25 naar 15 % en een administratieve heffing van 3 % werd afgeschaft. Een douanerecht van 5 % op geïmporteerde uien werd ook afgeschaft. Na deze aanpassingen daalde de prijs van aardappelen naar Tk 54-56 (€ 0,41) per kg en van geïmporteerde uien naar Tk 90-100 (€ 0,70) per kg op de groothandelsmarkten. De prijs van lokale uienrassen was Tk 110-120 (€ 0,87) per kg, wat een algemene prijsdaling laat zien.

De analyse van de Douanecommissie, die gegevens bevatte van de Reading Corporation of Bangladesh (TCB) en het Department of Agricultural Marketing (DAM), toonde vorige maand een daling van 1,79 % in aardappelprijzen, een daling van 6,52 % in prijzen van lokale uien en een daling van 11,63 % in prijzen voor importuien. Dit staat in contrast met de wereldwijde markttrends, waar de uien- en aardappelprijzen met respectievelijk 25,4 % en 20-13 % zijn gestegen.

India, een belangrijke bron voor de import van uien in Bangladesh, had eerder een minimumexportprijs en een exporttarief vastgesteld om de binnenlandse prijzen te beheersen, waardoor handelaren in Bangladesh op zoek gingen naar alternatieve bronnen. Door de recente aanpassingen van het exportbeleid van India zijn de kosten voor de import van uien echter licht gedaald.

Marktdeskundigen roepen op tot verdere tariefverlagingen voor andere essentiële grondstoffen om de hoge prijzen te verlagen. De voormalige voorzitter van de Bangladesh Consumers Association, Golam Rahman, benadrukte dat een verlaging van de invoerrechten het aanbod zou kunnen vergroten en de prijzen zou kunnen verlagen, zoals het geval was met uien en aardappelen. Deze strategie zou verlichting kunnen brengen voor consumenten die te maken hebben met hoge kosten voor basisproducten.

Bron: Prothom Alo

Publicatiedatum: