Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
LKÖ week 40:

Stijgende vraag naar uien op Oostenrijkse markt

Na de onderbrekingen door het weer is de Oostenrijkse oogst van consumptieaardappelen de afgelopen week op veel plaatsen hervat, en de oogstwerkzaamheden zijn nu in volle gang. De problemen waarmee de binnenlandse aardappelsector te kampen heeft, nemen echter niet af; het sorteren op kwaliteit blijft toenemen. In het oosten van Neder-Oostenrijk is het aantal knollen met draadworm enorm. Ook in het Waldviertel wordt momenteel draadwormschade van meer dan 10% van het oogstvolume gemeld. Daarnaast zijn er op veel plaatsen klachten over rot en groene knollen. Volgens de LKÖ zal het hoge watergehalte van veel partijen waarschijnlijk ook een negatieve invloed hebben op de houdbaarheid.

De vraagzijde is zeer bevredigend. De binnenlandse retailverkoop stijgt gestaag naar het gebruikelijke seizoensniveau, en er is ook toenemende belangstelling voor export naar Zuidoost-Europa. De producentenprijzen zijn deze week onveranderd gebleven. In Neder-Oostenrijk en Opper-Oostenrijk werden consumptieaardappelen met een gemiddelde maat aan het begin van de week meestal verkocht voor ongeveer 30 €/100 kg, waarbij individuele kopers kortingen hanteerden vanwege hogere sorteerkosten of een groter percentage overmaatse aardappelen.

Stijgende vraag naar uien
In Neder-Oostenrijk worden nog steeds uien geoogst, ook al zijn de meeste velden al gerooid. Terwijl de oogstomstandigheden voor de stormen eerder te warm waren, is het nu de hoge luchtvochtigheid die voor problemen zorgt bij het oogsten en de bewaring. Aan de verkoopkant zijn er berichten over een langzaam toenemende vraag van de retail en de export naar Zuidoost-Europa is dit jaar ook vroeg begonnen. De producentenprijzen blijven onveranderd. Aan het begin van de week lagen de prijzen voor middelgrote uien, schoongemaakt en gesorteerd in kratten, meestal tussen 20 en 23 €/100 kg, afhankelijk van de kwaliteit. Er wordt aanzienlijk minder betaald voor kleine partijen en meer voor grote partijen.

Plagen beïnvloeden worteloogst
De worteloogst in Neder-Oostenrijk is nog steeds beperkt tot de huidige vraag. Er zijn echter meldingen van toenemende problemen met plagen in de gewassen. De vraag van de retail ligt op het gebruikelijke seizoensniveau. De prijzen zijn niet veranderd. Voor wortelen in zakken van 5 kg, af helling per kwaliteit, zijn de prijzen gewoonlijk 55 - 65 €/100 kg.

Bron: LKÖ

Publicatiedatum: