Luxeed Robotics is een start- up die slimme lasers en artificiële intelligence inzet bij landbouwmachines om onkruid met hoge precisie te identificeren en te elimineren. Hierdoor zijn geen herbiciden meer nodig, waardoor de bodem gezonder wordt. Deze machine heeft het potentieel om de opbrengst van de boer bijna te verdubbelen en biologische en duurzame landbouw te bevorderen, zo stelt het bedrijf. Brightlands Campus Greenport Venlo ging met Guadaluna Chaer, co-founder van Luxeed Robotics, in gesprek.
Jullie zijn sinds een korte tijd gevestigd op de campus, wat doen jullie precies?
"We zijn een early-stage start-up welke een landbouwmachine bouwt die lasers en AI gebruikt om onkruid te verwijderen. Deze machine doet dit met hoge precisie en zonder herbiciden, hiermee promoten we organische landbouw. Een voorbeeld waar we nu mee bezig zijn is het gebruik van de machine in de uienteelt. Uit deze resultaten willen we de machine werkbaar maken voor alle soorten gewas. Deze techniek wordt nu nog voornamelijk ingezet in Amerika en is erg duur. Met onze soort laser wordt het toegankelijker voor Europese boeren, wij proberen de kosten namelijk te reducen."
Wat maakt jullie product uniek en innovatief?
"Zoals al aangegeven maken wij lasers die betaalbaarder zijn dan de duurdere modellen. Echter is het de kunst om deze lasers dezelfde snelheid en accuraatheid te laten behouden als de duurdere lasers, hier werken we iedere dag aan. We kijken dan ook echt wat de klant wil en passen hier de functies van de lasers en de artificiële intelligentie op aan. De artificiële intelligentie is hierin erg speciaal, het behoudt namelijk de effectiviteit van de laser en zorgt er daarnaast voor dat het gewas niet wordt aangetast."
Waarom zijn jullie naar Brightlands Campus Greenport Venlo gekomen?
"De regio Limburg was er geïnteresseerd in ons product. In deze regio is organische en duurzame landbouw erg belangrijk. Daarnaast passen wij uiteraard perfect binnen deze campus. Wij zijn vooral gelinkt aan het thema 'future farming', met de inzet van data voor landbouwoptimalisatie, maar daarnaast kun je ons ook linken aan het thema 'gezonde en duurzame voeding'. We helpen boeren herbiciden te elimineren en de bodem gezond te houden, wat voeding uiteindelijk uiteraard gezonder en duurzamer maakt. Tot slot zijn de mensen waar wij mee willen spreken om verder te komen met ons bedrijf zijn op de campus, de kennis is echt daar te vinden! We hebben al contact gehad met sommige start-ups en stakeholders."
Wat verwacht je van het ecosysteem van de campus?
"Ik kom uit een andere cultuur, hierdoor vind ik het ontzettend interessant om in contact te komen met mensen uit andere culturen en hiervan te leren. Ik leer de Nederlanders uiteraard ook graag iets over onze cultuur. Daarnaast vind ik het leuk om mensen met elkaar in contact te brengen zodat ze elkaar kunnen helpen doelen te bereiken. Ik ben al naar een aantal evenementen op de campus geweest en hoop er nog veel te mogen bezoeken."