Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

NEPG rekent op aardappeloogst boven het 5-jarig gemiddelde

Aardappeltelers in Frankrijk, Duitsland Belgiƫ en Nederland kennen een lastig teeltseizoen. Het areaal in de vier landen is in 2024 met 7% uitgebreid tot 560.000 hectare. De productie zal vermoedelijk boven het 5-jarig gemiddelde van 22,7 miljoen ton uitkomen, voorziet de internationale telersorganisatie NEPG. De gemiddelde opbrengsten per hectare ligt waarschijnlijk op een vergelijkbaar niveau als in 2023. De algehele kwaliteit is goed, met over het algemeen een hoog onderwatergewicht.

Het seizoen werd gekenmerkt door veel problemen en uitdagingen. Er was een krap aanbod van pootgoed, waardoor de prijs van pootaardappelen hoog was. Er moest veel met gesneden pootgoed worden gewerkt en dat pakte soms slecht uit in percelen met overvloedige regenval kort na het poten. Vanwege zware en constante regenval tijdens het pootseizoen kon er soms pas erg laat worden gepoot. Dit speelde vooral in Belgiƫ en Zuid-Nederland, en minder in Frankrijk en Duitsland.

De bodemstructuur was bij het poten vaak verre van optimaal. Veel regenval voor, tijdens en na het poten veroorzaakte een hoge druk van Phytophthora. Vanwege nieuwe Phytophthora-stammen was het noodzakelijk om verschillende actieve stoffen te combineren voor elke behandeling. Dat leidde tot hogere spuitkosten en in de meeste gevallen tot extra spuitbeurten.

Bron: NEPG

Publicatiedatum: