Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uienimport in landhaven Hili in Bangladesh hervat na softwarestoring

Op dinsdag is de import van uien in de landhaven van Hili, Dinajpur, Bangladesh, hervat na een pauze van vier dagen. Deze onderbreking werd veroorzaakt door een softwareprobleem bij de Indiase douane. Het probleem ontstond nadat de Indiase douane de tariefregeling had aangepast door het uitvoerrecht op uien te verlagen van 40% naar 20% om 16.45 uur die dag. Deze aanpassing volgde op India's besluit om de minimumexportprijs voor uien op vrijdag af te schaffen, waardoor Bangladesh uien kon importeren tegen gunstigere tarieven.

Nadat de noodzakelijke importprocedures en tariefbetalingen waren afgerond, werd de import van uien uit India dinsdag om 17.30 uur hervat in de landhaven van Hili. Mamunur Rashid, een uienhandelaar in de haven, gaf aan dat bestellingen die voor de onderbreking waren geplaatst, vertraging opliepen omdat de Indiase douane de verlaagde tarieven niet direct kon toepassen door een serverstoring. Rashid merkte op dat het verlaagde tarief mogelijk niet onmiddellijk invloed zal hebben op de uienprijzen op de lokale markten van Bangladesh, omdat de inkoopkosten in India hoog blijven. Hij suggereerde echter dat een toekomstige verlaging van de uienprijzen in India zou kunnen leiden tot meer import en mogelijk lagere prijzen in Bangladesh.

Momenteel wordt verwacht dat geïmporteerde uien tussen Tk 80 en Tk 85 per kilogram zullen kosten. Een bezoek aan Bahadur Bazar in Dinajpur liet zien dat lokale uien werden verkocht voor Tk 120 tot Tk 130 per kilo, terwijl Indiase uien beschikbaar waren voor Tk 90 tot Tk 95 per kilo, een daling ten opzichte van Tk 110 de vorige dag. India had eerder een minimumprijs voor uien ingesteld om de export te beperken en het lokale aanbod te verhogen, naast het aankondigen van een tijdelijk exportverbod vanwege teeltverstoringen door overstromingen. Dit verbod werd in maart voor onbepaalde tijd verlengd en op 4 mei opgeheven, waarna een exportheffing van 40 procent werd ingesteld, wat invloed had op het aanbod en de prijs van uien in Bangladesh.

[100 Tk = € 0,74]

Bron: De Daily Star

Publicatiedatum: